Ексклюзиви
середа, 10 березня 2021 12:49

Ткаченко каже міняти закон про мову

Ткаченко каже міняти закон про мову
Міністр сказав про поправки до закону від депутатів зі "Слуги народу". Фото: @MKIPUkraine

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко підтримує відстрочення на 1,5 року штрафів за порушення закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Про це він заявив на всеукраїнському форумі "Україна 30. Культура. Медіа. Туризм" у середу.

"В одному випадку йдеться про поправки Бужанського, які скасовують штрафи загалом. Є поправки Кравчука, Потураєва та Корнієнка, які відстрочують упровадження штрафів на півтора року до моменту запровадження всіх інших штрафів. Ми підтримуємо 2-й варіант", - цитує Ткаченка "Інтерфакс-Україна".

Міністр заявив, що за цей період можна буде провести промоцію вивчення української мови, зокрема заснування безкоштовних курсів у всіх регіонах.

"Якщо ми говоримо про те, що ми спочатку ставимо необхідність виписування штрафів якійсь літній жінці з Одеси або Харкова, тому що вона у своєму магазині не може розмовляти українською мовою, то я вважаю, що в такий спосіб ми не переконаємо більшість населення, яке не володіє достатньою мірою українською мовою, в тому, що її необхідно вивчати", - сказав Ткаченко.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь виступає категорично проти ініціатив деяких депутатів, котрі виступають за скасування штрафів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські вчені, митці та громадські діячі висловили протест проти втручання в закон про мову

У квітні 2019 року Верховна Рада ухвалила закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

16 січня цього року набула чинності норма закону, за якою обслуговування споживачів у всіх закладах має вестися українською. Лише на прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватися іншою мовою.

Громадяни можуть скаржитися на порушення закону до мовного омбудсмена. Передбачені штрафи за систематичні порушення від 5100 до 6800 грн.

Зараз ви читаєте новину «Ткаченко каже міняти закон про мову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути