субота, 07 лютого 2009 17:46

Тимошенко запропонувала Європі свою систему цін на газ

Тимошенко запропонувала Європі свою систему цін на газ

Прем`єр-міністр України Юлія Тимошенко запропонувала Європі уніфікувати систему визначення цін на газ і його транзит.

Як передає кореспондент УНІАН, про це прем`єр заявила сьогодні, виступаючи в Мюнхені на Міжнародній конференції з питань безпеки.

Тимошенко зазначила, що остання газова криза показала фактичну відсутність в Євросоюзі єдиної енергетичної політики.

"Це означає, що не формується ціна транзиту уніфіковано для всіх, не формується ціна на газ уніфіковано для всіх. Питання, чому. І, я думаю, що якщо ми знайдемо такі уніфіковані підходи – ми зможемо усунути політичну компоненту з системи формування цін і постачання природного газу до всіх країн Європи. Дуже важливо, щоб ми після таких стресів сіли за один стіл і подивилися, як правильно підходити до формування єдиної енергетичної європейської політики. І це не лише для країн Європейського Союзу, будь ласка, розширте свої межі в цьому питанні і врахуйте інтереси тих країн, які є безумовними учасниками цих процесів", - сказала Тимошенко.

Крім того, прем`єр висловила надію, що після останнього газового конфлікту питання диверсифікації системи постачання газу до Європи вирішуватиметься активніше. Проте при цьому підкреслила, що Україна була і залишається надійною країною-транзитером. У цьому контексті Тимошенко зазначила, що будівництво нових газопроводів потрібно вести не за принципом обходу якоїсь країни, а тільки для збільшення обсягів транзиту газу.

"Сьогодні ставити питання про обхід України якимись альтернативними газопроводами – це божевільна ідея, тому що додаткові газопроводи мають будуватися не в обхід, а для додаткових обсягів газу. Ось що важливе, а не для того, щоб досадити партнерові і обійти його новим трубопроводом", - сказала Тимошенко. Причому вона нагадала, що Росія планує збільшення обсягів видобутку природного газу. Крім того, Тимошенко зазначила, що в питанні диверсифікації газопостачання і збільшенні обсягів видобутку газу необхідно враховувати і можливості Ірану. Тимошенко наголосила, що Україна й надалі буде надійним транзитером як газу, так і нафти.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко запропонувала Європі свою систему цін на газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути