четвер, 27 червня 2013 10:25

Спецтема: Тимошенко — за ґратами

Тимошенко закликала створити національний круглий стіл заради "європейського майбутнього"

Тимошенко закликала створити національний круглий стіл заради "європейського майбутнього"
Фото: dni.com.ua

Екс-прем'єр Юлія Тимошенко закликала створити національний круглий стіл для виконання Україною необхідних критеріїв підписання з ЄС Угоди про асоціацію.

"Я вважаю, що треба негайно створити нову організаційну структуру на кшталт круглого столу або асамблеї, яка буде активно та публічно діяти відсьогодні і до вступу в законну силу Угоди про асоціацію, включаючи підписання та ратифікацію цього документа. Пропоную назвати цю структуру — Національний круглий стіл "Порозуміння заради європейського майбутнього", бо при такій роботі, як сьогодні, це майбутнє може просто ніколи не настати", - написала вона у статті "67 робочих днів? ", яка була оприлюднена на " Українській правді".

Окрім того, вона запропонувала шість ключових принципів діяльності такої структури.

"Перше. Повноправними учасниками Національного круглого столу мають стати: особисто президент України, визначені ним посадові особи його адміністрації та уряду, голова Верховної Ради та лідери всіх парламентських фракцій, керівники профільних комітетів Верховної Ради, які беруть участь в євроінтеграційних процесах, представники Венеціанської комісії, представники делегації Європейського союзу, лідери політичних груп Європарламенту та посли ЄС в Україні", - додала Тимошенко.

Також, вона зауважила, що "доцільно запросити до роботи екс-міністрів закордонних справ усіх українських урядів. найголовніше — серцем цього Національного круглого столу має стати участь у його роботі моральних авторитетів націй, лідерів громадських рухів та організацій".

"Друге. Національний круглий стіл обов'язково мусить мати діючий виконавчий орган, який забезпечить його організацію та ефективну діяльність. Він може складатися з керівників секретаріатів Адміністрації президента та Верховної Ради, фракцій та комітетів", - підкреслила вона. - Третє. На першому засіданні має бути затверджений план спільної роботи з виконання критеріїв ЄС".

Тимошенко запропонувала скликати стіл "раз на тиждень та проводити його від початку до кінця в присутності представників засобів масової інформації", та зазначила, що "треба відтермінувати літні парламентські канікули до завершення всіх справ з виконання передумов до підписання угоди".

"П'яте. Місце проведення Національного круглого столу має бути нережимним та територіально нейтральним для всіх учасників, легко доступним для журналістів та спостерігачів. Таким місцем може бути Український дім", - наголосила політик.

"Шосте. Під час обговорення європейських законопроектів та прийняття рішень бажано мати по кожному принциповому питанню консенсусні рішення. - зауважила вона. - Робота такої консолідуючої системи, як Національний круглий стіл, може, при бажанні, дати шанс швидко та публічно знайти порозуміння з усіх спірних питаннь, які стосуються виконання критеріїв ЄС".

"Я пропоную сучасним політикам дослухатись до моєї поради, бо як би я була сьогодні на місці президента України, я б саме так і організувала роботу в ці останні 67 робочих днів перед самітом у Вільнюсі. Бо фраза "в листопаді життя не закінчується" — це не позиція лідерського тину. Але я не президент України і тому можу давати лише поради", - резюмувала вона.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко закликала створити національний круглий стіл заради "європейського майбутнього"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

159

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути