Ексклюзиви
середа, 20 лютого 2008 09:48

Тимошенко особисто поговорить про газ з Путіним і Зубковим

Тимошенко особисто поговорить про газ з Путіним і Зубковим
У середу, 20 лютого, прем"єр-міністр Юлія Тимошенко проведе в Москві переговори на вищому рівні про постачання природного газу в Україну. "Запланована її зустріч з прем"єр-міністром Росії Віктором Зубковим і можливо з президентом Росії Володимиром Путіним", - повідомляє видання "Комерсант-Україна" з посиланням на високопоставлене джерело в "Газпромі".

У вівторок, 19 лютого, прес-служба українського Кабміну не спростувала цю інформацію. "Можливість зустрічі з паном Путіним обговорюється, але поки остаточно не підтверджена", - повідомили там.

Раніше Тимошенко неодноразово заявляла про намір особисто обговорити перехід на прямі поставки газу для України. Крім того, вона повідомляла, що на переговорах з російською стороною Україна добиватиметься реструктуризації заборгованості НАК "Нафтогаз України" перед Rosukrenergo за поставлений газ у розмірі 1,072 млрд дол.

Вчора перший віце-прем"єр-міністр України Олександр Турчинов заявив, що Тимошенко під час свого візиту до Москви доведеться із самого початку починати переговори з російським "Газпромом" щодо поставок в України газу. За словами Турчинова, це дуже складне завдання, "особливо враховуючи той тиск і вплив тіньових посередників на корумпованих чиновників". В той же час, він висловив сподівання, що український прем"єр "спробує цю проблему вирішити".

Турчинов також висловив занепокоєння відсутністю підписаних угод між НАК "Нафтогаз" і "Газпромом". Крім того, він висловив незадоволення створенням нових СП, які повинні зайнятися імпортом і розподілом газу. На його думку, це призведе до банкрутства "Нафтогаза".

Крім того, перший віце-прем"єр відзначив, що Україна не має боргів в газовій сфері. Він констатував, що ситуацію навколо платежів нагнітають посередники, зокрема, Rosukrenergo і "Укргазенерго". За його словами, мета цих структур - компрометація України, вони донині не надали НАК "Нафтогаз України" акти "Укргазенерго" і Rosukrenergo, згідно з якими НАК "Нафтогаз" повинен сплатити борги минулого року і забезпечити поточні розрахунки.

Раніше візит Юлії Тимошенко до Москви був запланований на 21 лютого. Проте у зв"язку з тим, що цього ж дня в російській столиці пройде неформальна зустріч глав держав-учасників СНД, в якій братиме участь Віктор Ющенко, візит прем"єр-міністра України був перенесений на 20 лютого.

За матеріалами: Коммерсант, РБК-Укрина, Подробности.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко особисто поговорить про газ з Путіним і Зубковим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути