понеділок, 17 червня 2013 14:25

Спецтема: Тимошенко — за ґратами

Тимошенко можуть помилувати, а потім виправдати - правозахисник

Тимошенко можуть помилувати, а потім виправдати - правозахисник
Помилування Тимошенко не скасує її судимості, підкреслює фахівець. Фото: gromada.lviv.ua

В українському законодавстві немає норми, яка б дозволяла громадянам, які відбувають покарання за вироком суду, лікуватися за кордоном. Тому ув'язнену екс-прем'єрку Юлію Тимошенко треба спочатку звільнити.

Таку думку висловив співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров у коментарі для Gazeta.ua.

"Для того, аби Юлія Тимошенко могла виїхати, її мали б спочатку звільнити, - зазначає правозахисник. - Але це не так просто. Помилування може бути, але треба відсидіти хоча б половину терміну, а це ще нескоро. Нині ніяких законних можливостей вивезти її за кордон нема. Хіба що, всупереч закону, буде прийнято політичне рішення".

На відміну від Тимошенко, колишнього міністра Юрія Луценка помилувати можна було, підкреслює Захаров.

"Він відбув за гратами більше половини терміну. Були прохання від різних людей і організацій. Хоча ні він, ні родина про помилування не просили. А з юридичної точки зору він сам мав би написати прохання. Але президент все одно видав такий указ", - каже правозахисник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За статтею Тимошенко українські суди рідко дають реальні терміни - експерт

Помилування Тимошенко не скасує її судимості, підкреслює фахівець.

"Зараз у Європейському суді є її скарга на вирок по газовій справі. Якщо суд визнає певні порушення, скажімо, що докази були добуті незаконним шляхом. Тоді буде підстава для скасування вироку. Але це буде нескоро - за півтора-два роки. А допомога Юлії Володимирівні потрібна зараз. Тому вона, швидше за все, погодиться на помилування. Але попри це Євросуд продовжуватиме розглядати її справу. Тому може статися так, що її спочатку помилують, а через деякий час виправдають", - припустив Захаров.

Нагадаємо, за повідомленням ЗМІ, українська влада погодилася випустити Юлію Тимошенко на лікування за кордон в обмін на обіцянку не займатися політикою і не брати участь у президентських виборах 2015 року.

Тимошенко була заарештована у ході судового процесу 5 серпня 2011 року у справі про перевищення влади і службових повноважень при укладенні газових контрактів із Росією у 2009 році. Cуд засудив її до семи років тюремного ув'язнення з подальшою трирічною забороною обіймати державні посади.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко можуть помилувати, а потім виправдати - правозахисник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути