понеділок, 29 квітня 2013 12:51

"Свобода" закликала Польщу визнати акцію "Вісла" етноцидом українців

"Свобода" закликала Польщу визнати акцію "Вісла" етноцидом українців
За словами "свободівця", донині польська держава і суспільство належним чином не засудили акцію "Вісла". Фото: istpravda.com.ua

Заступник голови Всеукраїнського об'єднання "Свобода", народний депутат Олег Панькевич закликав польську владу визнати операцію "Вісла" злочинною.

"У світлі сучасних українсько-польських відносин, які однозначно повинні бути добросусідськими, дуже важливо, щоб польська влада проявила політичну і державну мудрість і визнала операцію "Вісла" злочинною", - йдеться у заяві Панькевича, розміщеній на сайті ВО "Свобода".

Він зазначив, що в 66-ту річницю початку операції "Вісла" депортовані та їхні нащадки будуть збиратися на молитву і віче, щоб вшанувати 150 тис. українців, "які стали жертвами етноциду".

"Їх позбавили рідного дому тільки за те, що вони були українцями. Ще близько 4 тис. осіб, у тому числі дітей, відправили до концентраційного табору у м. Явожно, а кілька тисяч мирних жителів були знищені за участю представників офіційної влади. Донині польська держава і суспільство належним чином не засудили акцію "Вісла", - заявив депутат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Польща хоче, щоб ми ввійшли в Європу без своєї історії та героїки" - Анатолій Вітів

Панькевич зазначив, що у зв'язку з депортацією українців ніяких протестів з боку польської громадськості не було.

"Все це, а також те, що відбувається в Польщі у зв'язку з відзначенням 70-ї річниці Волинської трагедії - заперечення права окупованій нації на боротьбу за свою незалежність - має ознаки ксенофобії та шовінізму, які продовжують впливати на польське суспільство", - підкреслив він.

Депутат від ВО "Свобода" також зазначив, що українська влада повинна належним чином, на державному рівні шанувати пам'ять про цю трагічну сторінку нашої історії.

"Однак немає ні належної інформаційної політики, ні гідного вшанування постраждалих внаслідок операції "Вісла", - сказав він.

Нагадаємо, 11 квітня у сеймі Польщі зареєстрували проект постанови про визнання ОУН-УПА злочинними організаціями, які вчинили геноцид проти поляків у 1939-1947 рр. Проектом пропонується визнати Організацію українських націоналістів (ОУН), Українську повстанську армію (УПА), СС "Галичина" й українську поліцію на німецькій службі злочинними організаціями. При цьому наголошується, що в цьому геноциді не звинувачують весь український народ, а лише вказані формування.

Зараз ви читаєте новину «"Свобода" закликала Польщу визнати акцію "Вісла" етноцидом українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

245

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути