середа, 24 квітня 2013 18:16

"Польща хоче, щоб ми ввійшли в Європу без своєї історії та героїки" - Анатолій Вітів

"Польща хоче, щоб ми ввійшли в Європу без своєї історії та героїки" - Анатолій Вітів
Вітів: "Ускладнення україно-польських стосунків грає на руку Росії". Фото: volynpost.com

Заява польського сейму – це втручання у внутрішні справи України. Польща хоче нав'язати, кого українці мають трактувати героями своєї нації, а кого ворогами.

Так вважає народний депутат від партії "Свобода" Анатолій Вітів, про що він сказав в інтерв'ю Gazeta.ua.

Нагадаємо, у сеймі Польщі було зареєстровано проект постанови про визнання ОУН-УПА злочинними організаціями, які вчинили геноцид проти поляків у 1939-1947 рр.

На вашу думку, для чого це робиться і хто в цьому зацікавлений?

Мені тяжко зрозуміти польську сторону, але ми вбачаємо там геополітичний інтерес Росії. І весь цей скандал зараз вигідний насамперед їй. Ускладнення україно-польських стосунків грає на руку Росії.

Мені дивна позиція Польщі. Я пам'ятаю 2003 рік, коли обидві сторони вибачалися одна поперед одної за всі ці події, і таким чином, ніби вже перегорнули цю сторінку історії. І тепер на 70-ті роковини і польська сторона нагнітає істерію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Польщі хочуть визнати ОУН-УПА злочинними "за геноцид поляків"

Наскільки це серйозно? Можливо, лише поскандалять і нічого на сеймі не ухвалять?

Те, що опубліковано в ЗМІ – це лише проект рішення, який винесено на сейм. А в нас є план заходів польської сторони, де вони планують, на нашу думку, просто жахливу істерію. Наприклад, у Перемишлі вони хочуть робити реконструкцію знищення поляків українцями.

У тому ж зверненні вони звинувачують всю українську націю у геноциді Польщі. Хоча, якщо взяти історично, Волинь і Галичина ніколи не були польськими східними кресами, як вони це трактують. А це були завжди українські етнічні території. Тому українці не воювали на їхній території. Вони не старалися загарбати Варшаву чи Краків, а відстоювали свою територію.

Натомість поляки на той момент були окупантами на нашій землі. Тому зі сторони українців - це була справедлива боротьба за незалежну Українську державу. А з боку Польщі – це було бажання утримати Західну Україну у складі Нової Польщі, яку емігрантський уряд планував відтворити після війни у межах 1939 року.

За часів президентства Віктора Ющенка Польща офіційно вибачилася за операцію "Вісла". Чому вони зараз змінили свою позицію?

Між Україною та Польщею вже була найдена формула "Вибачте – вибачаємо". Така, яку пропагував покійний Папа Іван Павло ІІ. Зараз Польща чомусь відходить від свого морального авторитету, від слів Папи Римського, а зайняла позицію звинувачення українців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Визнавати трагедію Волині геноцидом поляків немає підстав - історик

Де-факто та заява польського сейму – це втручання у внутрішні справи України. Польща хоче нам нав'язати, кого ми як українці маємо трактувати героями своєї нації, а кого ворогами. У нас різна історія, і зрозуміло, що в нас різні герої. Тому ми б не рекомендували Польщі втручатися у наші внутрішні справи. Ми якось самі розберемося. А то з одного боку вона декларує, що є ледь не адвокатом України, а з іншого – робить дуже некоректні, антиукраїнські заяви державних чільників.

Чи не припускаєте, що, можливо, п'ята колона Росії у Польщі спеціально спричинила цю провокацію?

Виключати, що п'ята колона Москви у Польщі працює, ми не можемо. Це є факт – вона працює проти України. Але і польські кресові організації і, що найдивніше, державні чиновники починають займати також антиукраїнську позицію. Саме це є найбільш небезпечним. Склалося таке враження, що Польща хоче, щоб ми ввійшли в Європу без своєї історії та героїки. А ми на таких умовах туди ніколи не ввійдемо.

Можливо, Польща заздрить Україні, що вона може найближчим часом підписати Угоду про асоціацію з ЄС?

Можливо. Хоча вона зацікавлена в підписанні цієї Угоди. Бо для Польщі та України головним ворогом таки є Росія. І Польща це прекрасно розуміє. Колись ще Пілсудський (Юзеф Пілсудський - перший голова відродженої польської держави - Gazeta.ua) казав, що без незалежної України не буде незалежної Польщі. От зараз десь тієї формули треба притримуватися. Але входити в Євросоюз без своєї історії та героїки ми, звісно, не можемо.

Зараз ви читаєте новину «"Польща хоче, щоб ми ввійшли в Європу без своєї історії та героїки" - Анатолій Вітів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

81

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути