Ексклюзиви
понеділок, 07 листопада 2011 11:41

Спецтема: Тимошенко — за ґратами

Суд у США не задовольнив позов проти Тимошенко щодо вакцин

Суд у США не задовольнив позов проти Тимошенко щодо вакцин

Американський суд відкинув позов українського державного підприємства "Укрвакцина" з приводу ліків, які закуповувалися урядом Юлії Тимошенко у 2009 році.

Про це пише KyivPost.

Окружний суд штату Орегон відмовився розглядати позов держпідприємства "Укрвакцина", яке відповідає за закупівлю і зберігання лікарських засобів і предметів медичного призначення для міністерства охорони здоров'я, до фірми "Інтерфарм", яка підозрюється у штучному завищенні цін на вакцини для українських споживачів.

Суддя Енн Айкен 30 жовтня відхилила розгляд цього позову через те, що ця справа не підпадає під юрисдикцію цього суду і позивач не довів жодних значних та тривалих зв'язків відповідача зі Сполученими Штатами. За словами судді, суперечка у цій справі відбувається між двома українськими компаніями, і більшість документів та свідків у цій справі перебувають за межами США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Укрвакцина" хоче ще грошей від американців за "вакцину Тимошенко"

Ця справа почалася з поданого у 2010 році звіту про перевірку діяльності уряду Тимошенко, який було підготовлено американською компанією Trout Cacheris за сприяння американської слідчої фірми Kroll і адвокатської контори Akin Gump Strauss Hauer & Feld.

У цьому звіті йдеться про начебто зловживання на сотні мільйонів доларів урядом Тимошенко. У БЮТ заперечили усі звинувачення, а аудит діяльності уряду Тимошенко, що підготувала фірма Trout Catcheris, назвали політичним замовленням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американська компанія поверне Україні $60 млн за вакцини для Тимошенко

Так, 17 вересня 2010 року американська компанія Trout Cacheris від імені компанії "Укрвакцина" подала до Окружного суду штату Орегон позов проти американської компанії Olden Group і української компанії "Інтерфарм", звинувачуючи обох в укладанні між собою фіктивних контрактів, аби подавати фальшиві митні декларації, що спотворювали ціни, сплачені за вакцини. Таким чином, загалом американський суд задовольнив лише позов проти Olden Group, але не проти "Інтерфарм".

Коли Olden Group не відповіла на позов, окружний суд США у січні виніс заочне рішення на користь позивача, а згодом – в червні – зобов'язав Olden Group виплатити "Укрвакцині" $60 млн., що є потрійним розміром коштів, які, на думку українського уряду, було переплачено за вакцини, закуплені через Olden Group та "Інтерфарм".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Укрвакцина" відсудила 19 мільйонів доларів за "Таміфлю" Тимошенко

Прем'єр-міністр Микола Азаров назвав це рішення суду серйозним прецедентом, а Генпрокуратура повідомила про можливе відкриття ще однієї кримінальної справи проти Тимошенко по закупівлі вакцин під час епідемії грипу в країні в листопаді 2009 року. Після цього Тимошенко звинуватила у закупівлі вакцин прем'єра.

Зараз ви читаєте новину «Суд у США не задовольнив позов проти Тимошенко щодо вакцин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути