середа, 14 грудня 2011 09:39

Спецтема: Кримінальна справа проти Кучми

Суд скасував постанову про порушення справи проти Кучми

Суд скасував постанову про порушення справи проти Кучми

Печерський районний суд Києва задовольнив скаргу адвокатів колишнього президента Леоніда Кучми на порушення проти нього кримінальної справи та скасував постанову першого заступника генерального прокурора Рената Кузьміна про порушення кримінальної справи.

Відповідне рішення оголосила суддя Галина Супрун, повідомив кореспондент Gazeta.ua.

На думку суду, перший заступник генпрокурора не мав достатньо даних та доказів, які свідчили би про вину екс-президента.

Як повідомила Супрун, фактично єдиним доказом вини слугували плівки з записи колишнього офіцера Управління державної охорони, майора запасу СБУ Миколи Мельниченка.

Суд визначив, що він не був уповноваженою особою, яка мала би збирати докази, тому вони вважаються отриманими незаконним шляхом і не можуть розглядатися як такі та бути підставою для порушення кримінальної справи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Упередженість суду у справі Кучми сумнівів не викликає - адвокат

Нагадаємо, кримінальну справу стосовно Кучми порушили 21 березня 2011. Його звинуватили в перевищенні влади і службових повноважень, що призвели згодом до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе (ч.3 ст.166 Кримінального кодексу в редакції 1960 р.).

"Плівки Мельниченка" тоді визнали речовим доказом у справі. Кучмі пред'явили звинувачення, взяли підписку про невиїзд і провели очну ставку з екс-начальником департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексієм Пукачем і Мельниченком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мельниченко: завтра зажерлива влада буде вивозити журналістів у ліс цілими редакції

Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі Київської області був виявлений обезголовлений труп, який, за висновками експертів, міг належати журналістові. У 2009 році в Київській області знайдено останки черепа, які за заявою Генпрокуратури, належать Гонгадзе. Однак тіло досі не віддано землі, оскільки мама журналіста Леся Гонгадзе відмовляється визнавати, що знайдені останки належать її синові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мирослава Гонгадзе: у суді розпочався "спектакль з відмивання Кучми"

У листопаді 2000 року лідер Соцпартії Олександр Мороз оприлюднив у парламенті аудіозаписи, які, за його словами, підтверджували причетність колишнього президента Кучми до зникнення Гонгадзе. Ці записи нібито зробив Мельниченко.

Конституційний суд 21 жовтня 2011 оприлюднив рішення за поданням Служби безпеки України, згідно з яким обвинувачення у вчиненні злочину не може грунтуватися на даних, отриманих незаконним шляхом.

Зараз ви читаєте новину «Суд скасував постанову про порушення справи проти Кучми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути