понеділок, 15 жовтня 2007 16:32

"Країні потрібен союз Партії регіонів і БЮТу"

  Кость Бондаренко: ”Перебування в опозиції піде Партії регіонів на користь”
Кость Бондаренко: ”Перебування в опозиції піде Партії регіонів на користь”

Директор Київського інституту проблем управління імені Горшеніна Кость Бондаренко, 38 років, каже, що сьогодні в Україні настав період коротких коаліцій та урядів.


У чому особливість останніх українських виборів?

— Голосуючи за ту чи іншу політичну силу, наш народ знову не думав про власний добробут. Якщо на Заході француз чи німець іде голосувати за партію, то знає про її відповідальність за владу на всіх рівнях. Тому, коли ця партія перемагає, він згодом може запитати, чому немає обіцяної школи чи дороги.

А от Литвин пообіцяв на виборах, що його партія після приходу до влади встановить погодинну оплату праці на рівні 25 гривень — і народ аплодує. Ніхто не замислився, що для цього треба три з половиною державних бюджети країни та звідки ці гроші візьмуться. Сьогодні популізм та спекуляції стали основою дій усіх політичних сил, що пройшли до парламенту.

У нас досі спрацьовує пострадянський синдром. Усі невдоволені, але голосують "за". Політичних лідерів ми сприймаємо як героїв телесеріалів. Ми ж дивимося всі 300 серій — так само спостерігаємо й за подіями у Верховній Раді. Там теж герої не змінюються протягом останніх десяти років. Людям цікаво, що ж буде далі.

Чи вірите в те, що БЮТ і "Наша Україна — Народна самооборона" таки створять коаліцію й вона буде тривалою?

— Ні. Торік ми теж мали подібну коаліціаду. Тоді теж багато говорили. Нині наші політики мають виходити не з погляду помсти Морозу, дерибану чи реваншу "помаранчевих", а з точки зору вигоди для України. Держава сьогодні потребує об"єднання та стабільності, а не динамічного розвитку, про який говорять помаранчеві сили.

Настає період короткострокових парламентів та урядів. Свого часу через це пройшли Італія, Франція та Японія. Яка б коаліція сьогодні не утворилася, вона приречена швидко зійти з арени та поступитися ширшим і стійкішим угрупованням. Країні потрібна продуктивна конституційна більшість, яка об"єднала б схід та захід. Її можуть утворити лише Партія регіонів та Блок Юлії Тимошенко. До цього формату ми дійдемо, проте не зараз. Ще наб"ємо ґулі та наступимо на граблі.

Усі невдоволені, але голосують "за"

Наскільки велика ймовірність того, що в разі створення коаліції БЮТу та НУ-НС Партія регіонів заблокує роботу нового парламенту?

— Їм це не допоможе. Це призведе до того, що Віктор Ющенко запровадить пряме президентське правління. Або ж будуть перевибори, на яких "регіонали" отримають ще менше голосів. А перебування в опозиції піде їм на користь. Партія очиститься, мобілізується. Із неї зійде пиха, а то вже почалося запаморочення від успіхів. Вона стане конструктивнішою.

Дострокові вибори стали черговим свідченням відмінностей між сходом та заходом?

— Жителями країни сьогодні керують стереотипи, які політики успішно використовують під час виборчих кампаній. Так, Схід і Захід говорять різними мовами, ходять до різних церков. Понад 30 відсотків східних українців ніколи не були на заході. Тому й мають уявний образ західняка-бандерівця, який ненавидить тих, хто розмовляє російською. Так само майже 40 відсотків українців заходу ніколи не спілкувалися із жителями сходу. Тому для них такі люди — бандити, які мріють про об"єднання з Росією. Водночас дві третини західних українців ніколи не були в Росії, тому її бояться. Так само жителі східної України бояться НАТО та Євросоюзу, ніколи там не бувши. Вони готові об"єднатися з Росією — лише тому, що хочуть вільно туди їздити, влаштовуватися на роботу, читати російську пресу. Мало хто хоче насправді мати спільну з Росією армію, валюту та органи влади. Так само захід хоче інтеграції з ЄС, та не готовий мати з ним спільну законодавчу базу. В Україні за рік можна мати прибуток на рівні 700–800 відсотків, у Європі ж 50 відсотків річних — надприбуток. А для того щоб мати відкриті кордони, інтегруватися не потрібно.

Чи були якісь відмінності в самому процесі голосування жителів сходу та заходу на минулих  виборах?

— Так. На сході голосували переважно під тиском, на заході — за винагороду. Це тому, що західне суспільство протягом тривалого часу розвивалося в умовах Габсбурзької монархії, потім — Польщі. Обидві держави мали корумповану бюрократичну машину, підкуп там був нормальним явищем. Схід був під царською Росією, де за незгоду могли повісити чи вислати до Сибіру. Такі дві різні системи врешті утворили Україну.

Зараз ви читаєте новину «"Країні потрібен союз Партії регіонів і БЮТу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути