четвер, 27 квітня 2023 14:01

Спецтема: Ворог біля українського кордону

Столтенберг скептично відреагував на переговори Зеленського та Сі Цзіньпіна

Столтенберг скептично відреагував на переговори Зеленського та Сі Цзіньпіна
Генсек НАТО відреагував на переговори президентів України та КНР. Фото: facebook.com/NATO

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг прокоментував розмову президента Володимира Зеленського та лідера Китаю Сі Цзіньпіна.

Він нагадав, що влада КНР досі публічно не засудила повномасштабну війну РФ проти України. Про це Столтенберг заявив на брифінгу 27 квітня, передає Gazeta.ua.

"Телефонна розмова – хороша новина, але це не змінює того факту, що Китай досі не засудив вторгнення Росії в Україну", – сказав він.

Водночас говорячи про роль Китаю як потенційного посередника у мирному процесі щодо України, Столтенберг привітав телефонну розмову двох президентів.

"Думаю, що важливо, аби Китай отримав краще розуміння українських поглядів", – пояснив генсек НАТО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Як Китай може затягнути війну в Україні" - Foreign Affairs

Він також зауважив, що Україні вирішуватиме, якими можуть бути умови і формат потенційних мирних переговорів.

"Можливо, ця війна завершиться за столом переговорів. Але, як ми знаємо, те, що відбувається за столом переговорів, безпосередньо пов'язано з ситуацією на полі бою", – додав генсек НАТО.

Також він закликав до військової підтримки Києва.

"Будь-яка можливість змістовних переговорів вимагає, аби Україна мала необхідну військову міць надіслати дуже чітке повідомлення президенту (РФ Володимиру. – Gazeta.ua) Путіну, що він не переможе на полі бою", – сказав він.

26 квітня відбувалася перша від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну розмова між Володимиром Зеленським і Сі Цзіньпіном.

Український президент назвав її "тривалою і змістовною" і заявив, що зараз є можливість дати "нову енергію" відносинам України та Китаю. Голова держави також призначив посла України в Китаї.

Китай заявив, що відправить в Україну спецпредставника і проведе переговори з усіма сторонами щодо "врегулювання української кризи". Так Китай називає агресію РФ в Україні

Речник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі привітав бесіду лідерів України та Китаю. Але сказав, що ще занадто рано говорити, чи приведе вона до мирної угоди між Росією та Україною.

Речник президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що розмова Сі і Зеленського є "суверенною справою Китаю й України".

Зараз ви читаєте новину «Столтенберг скептично відреагував на переговори Зеленського та Сі Цзіньпіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути