середа, 26 квітня 2023 19:24

Спецтема: Війна Росії проти України

Зеленський розповів про годинну розмову з Сі

Зеленський розповів про годинну розмову з Сі
Президент України Володимир Зеленський у середу говорив телефоном із главою Китаю Сі Цзіньпіном. Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський під час годинного спілкування з главою Китаю Сі Цзіньпіном обговорив весь комплекс актуальних питань двосторонніх відносин.

Окрему увагу приділили шляхам можливої взаємодії для встановлення справедливого і сталого миру для України. Про це повідомив сайт президента.

Зеленський сказав Сі про ситуацію на фронті.

"Ситуація на фронті складна, проте ми стоїмо. І будемо й надалі звільняти нашу землю. Ми не починали цієї війни, але маємо відновити суверенітет і територіальну цілісність нашої держави. У межах міжнародно визнаних кордонів 1991 року. Включаючи Крим. Це цілком відповідає цілям і принципам Статуту ООН", – сказав Зеленський.

Президент закликав Китай відіграти дієву роль у врегулюванні питання безпеки довкола Запорізької атомної електростанції, яку захопили росіяни.

Триваюча російська окупація станції і використання ЗАЕС як прикриття для військових ударів по наших містах і селах свідчать, що у Москві не поважають справедливого інтересу всіх людей світу жити у гарантованій безпеці від ядерних чи радіаційних загроз, сказав Зеленський.

"Це відповідатиме духу Будапештського меморандуму", – завив президент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Китай відправить в Україну спецпредставника

Зеленський сказав про зміст української формули миру.

Висловив сподівання на активну участь Китаю у зусиллях щодо відновлення миру.

"Ми – на своїй землі і боремося за наше майбутнє, реалізовуючи невід'ємне право на самооборону. Мир має бути справедливим і стійким, заснованим на принципах міжнародного права та поваги до Статуту ООН. Не може бути жодного миру за рахунок територіальних компромісів. Територіальна цілісність України має бути відновлена в межах 1991 року", – заявив глава держави.

Зеленський наголосив на важливості того, щоб усі держави утримувалися від підтримки Російської Федерації у війні, військово-технічного співробітництва із нею, постачання зброї.

"Будь-яку підтримку – навіть часткову – Росія конвертує у продовження своєї агресії, подальшу відмову від миру. Чим менше підтримки отримує Росія, тим швидше закінчиться війна і в міжнародні відносини повернеться спокій", – сказав президент.

Також Зеленський підтвердив незмінність позиції України щодо дотримання політики "одного Китаю". Подякував Сі за підтримку Китаєм незалежності, суверенітету й територіальної цілісності України.

Розмова між президентом України і главою Китаю відбулася сьогодні. Зеленський назвав спілкування тривалим і змістовном.

Також президент призначив Павла Рябікіна послом України у Китаї.

Сполучені Штати Америки привітали розмову президента України і глави Китаю.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський розповів про годинну розмову з Сі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути