Ексклюзиви
середа, 17 січня 2024 14:31

Стеження за журналістами Bihus.Info: комітет Ради надішле запит до СБУ

Стеження за журналістами Bihus.Info: комітет Ради надішле запит до СБУ
У Верховній Раді кажуть, що силовики досі не прокоментували інцидент з Bihus.Info. Фото: Bihus.Info

Парламентський комітет з питань свободи слова надішле запит до Служби безпеки України, щоб встановити причетних до стеження за співробітниками Bihus.Info.

Голова профільного комітету, народний депутат від партії "Голос" Ярослав Юрчишин сказав про це в ефірі "Радіо Свобода".

"Це точно перешкоджання, це точно тиск, це точно незаконні дії. Але хто їх вчиняв - за це мають відповідати правоохоронні органи. Інакше підозри, які вже лунають з усіх боків, що це і були правоохоронні органи в інтересах когось із представників влади, будуть фактично підтвердженими. Мовчанка Служби безпеки України, без дозволу яких не могли б здійснюватися такі записи, Національної поліції, Офісу генерального прокурора, скоріше грає проти них", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У мережі з'явилося відео про корпоратив Bihus.Info і наркотики. Що відповіли журналісти

Юрчишин наголосив, що факти ймовірного вживання наркотиків необхідно відділяти від факту слідкування за журналістами.

"Це однозначно виноситься за рамки. Ні посвідчення журналіста, ні посвідчення депутата, ні посвідчення прокурора, ні статус судді не дозволяє переступати закон. Але доведення переступання закону теж має бути в рамках закону", - вказав депутат.

Комітет розгляне на засіданні порушення професійних прав журналістів. Проявами цього став напад на Михайла Ткача, перешкоджання роботі журналістки у Миколаєві та провокація проти розслідувача Юрія Ніколова. Щодо останнього інциденту комітет з питань свободи слова вже звернулися до Офіса генерального прокурора із запитом про кримінальне провадження.

Bihus.Info - проєкт журналістських розслідувань, заснований у 2013 році.

За час його існування команда зробила сотні розслідувань, серед яких - серія матеріалів про корупційні схеми в оборонній сфері, до яких був причетний син ексзаступника голови РНБО Олега Гладковського Ігор; серія матеріалів про статки народного депутата Миколи Тищенка, який влаштовував івенти у власному ресторані "Велюр" під час карантину.

Також журналісти публікували так звані плівки Медведчука з аналізом зв'язків Віктора Медведчука з Петром Порошенком і Володимиром Путіним.

Зараз ви читаєте новину «Стеження за журналістами Bihus.Info: комітет Ради надішле запит до СБУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути