Ексклюзиви
понеділок, 28 березня 2011 22:26

Ставнійчук каже, що розкритикований закон про мови нічого не дасть нацменшинам

Ставнійчук каже, що розкритикований закон про мови нічого не дасть нацменшинам

Представник Венеціанської комісії від України Марина Ставнійчук вважає, що Венеціанська комісія небезпідставно розкритикувала законопроект "Про мови в Україні".

Про це вона заявила в ефірі 5 каналу.

"Рекомендації Венеціанської комісії зводяться до того, що Україна має доопрацювати законопроект "Про мови в Україні". Насамперед, для того, щоб надати кожній людині можливість самовизначення у питанні мови. З іншого боку тої справи збереження балансу статусу державної української мови і мови національних меншин. Адже російська мова має окремий спеціальний статус, закріплений у 10 статті Конституції", - зазначила Ставнійчук.

Ставнійчук переконана, що авторам законопроекту варто опиратися на Європейську хартію регіональнальних мов.

"Венеціанська комісія говорить про те, що посилання на конвенцію щодо національних меншин відсутнє. Мовне питання має вирішуватись у комплексі, наряду з іншими проблемами нацменшин. Рекомендується у мовному чутливому питанні підійти виважено, комплекно, системно. З іншого боку, зрозуміло, що сьогодні ми маємо мовну асиметричність. Значних гарантій мовам нацменшин, крім російської, цей законопроект не містить. Те населення, яке вважає себе українцями, гарно володіє російською. Але нацменшини не завжди стимулюються до вивчення державної української мови. У Європейські хартії передбачається, що державні мови повинні відігравати інтегруючу роль у суспільстві", - наголосила Ставнійчук.

Нагадаємо, Європейська комісія за демократію через право (Венеціанська комісія) розкритикувала підготовлений депутатами Верховної ради від правлячої більшості проект закону про мови.

Зараз ви читаєте новину «Ставнійчук каже, що розкритикований закон про мови нічого не дасть нацменшинам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути