пʼятниця, 14 жовтня 2022 17:04

Спецтема: Війна Росії проти України

"Стане важче, але ворогам це не допоможе" – експерт про наступ з боку Білорусі

"Стане важче, але ворогам це не допоможе" – експерт про наступ з боку Білорусі
"За вісім місяців ми витримали удар, замінували все, що можна. Рівень готовність прийняти ворога кратно вищий", говорить Петро Черник. Фото: Facebook

Росія намагається схилити диктатора Олександра Лукашенка вступити у сухопутну компоненту війни. Однак північні кордони дуже добре інженерно обладнані. Якщо противник відважиться на сухопутний удар, йому буде важко. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий експерт Петро Черник.

"Білорусь – це очевидно ворог. Тут не може бути дискусій. З території Білорусі наносять ракетні удари по Україні. В тому числі з відти летять і дрони. Але Путін у будь-який спосіб намагається примусити Лукашенка вступити у сухопутну компоненту війни. Але чи це станеться – ніхто не може сказати. Це треба серйозно сприймати, але тему перегрівати теж не варто. За ці місяці наші північні кордони дуже добре інженерно обладнані. Якщо противник відважиться на сухопутний удар, йому буде важко", – говорить Черник.

Цей ймовірний удар відтягне українські сили, пояснює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Закрити небо над Україною – які найголовніші висновки з "Рамштайн-6"

"Але хід війни це не переламає. Просто стане на якийсь час важче. Треба зауважити, що загальна чисельність на лютий у білоруській армій була 40 тисяч. Ще 10-15 тисяч вони поставили до строю. Вони готували свій особовий склад. Мобілізаційний ресурс у них. Але немає жодного бойового досвіду. Наскільки їх потенціал високий – дуже складно сказати. Однак скоріш за все у разі нападу контингент буде змішаний – російський та білоруський", – каже Черник.

На початку широкомасштабного вторгнення підготовлений контингент Росії вже нападав з півночі, нагадує експерт.

"Росіяни вторглися по всій північній лінії оборони. Ми витримали цей удар. За вісім місяців ми витримали удар, замінували все, що можна. Рівень готовність прийняти ворога кратно вищий", – додає Черник.

У Білорусі ухвалено рішення про проведення мобілізації, яка проходитиме приховано – під виглядом перевірки боєздатності військових частин, повідомило білоруське ЗМІ. Точна кількість людей, яку планується мобілізувати, поки що невідома. На першому етапі призиватимуть жителів сільської місцевості, городян поки що вирішено не чіпати.

Також Білорусь запровадила режим "контртерористичної операції" ніби-то через загрозу від сусідніх держав.

Зараз ви читаєте новину «"Стане важче, але ворогам це не допоможе" – експерт про наступ з боку Білорусі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути