Ексклюзиви
вівторок, 01 березня 2011 09:35

США і НАТО домовляються про військове вторгнення в Лівію

США і НАТО домовляються про військове вторгнення в Лівію

США ведуть переговори з партнерами по НАТО щодо можливості "військового" вирішення питання повалення режиму лівійського лідера Муаммара Каддафі, повідомляє Mignews.

Про це заявила посол США при ООН С'юзан Райс після закінчення зустрічі генсека ООН Пан Гі Муна з президентом США Бараком Обамою в Білому домі.

"Ми обговорюємо всі можливі варіанти і шляхи розвитку подій з нашими союзниками", - сказала Райс.

Вона також заявила, що в Муаммара Каддафі помутніння розуму і він не здатний керувати країною, а всі заяви режиму Каддафі про те, що проти опозиції не застосовується сила, не відповідають дійсності. За її словами, вона не уявляє, як Каддафі міг жартувати і говорити з іноземними журналістами в той час, як сам, за її словами, вбиває свій народ.

Разом з тим, держсекретар США Гілларі Клінтон зазначила, що варіанти подальших дій розглядаються міжнародним співтовариством тільки за умови не нанесення шкоди лівійському народові.

А представники Пентагону заявили, що США передислокують авіаносці ближче до берегів Лівії. Атомний авіаносець Enterprise, що знаходився біля берегів Сомалі для боротьби з морськими піратами, змінив курс і рухається у напрямку входу в Суецький канал у Червоному морі, курсуючи в напрямку Лівії.

У Пентагоні не уточнили, які саме збройні частини можуть взяти участь в операції. За словами спостерігачів, армія може почати рішучі дії у разі, якщо Каддафі вирішить влаштувати "останню битву" і почне підривати трубопроводи або нафтові об'єкти.

Також фактично готова підтримати військове вторгнення США і Велика Британія, пише NEWSru. Як заявив прем'єр-міністр Девід Кемерон, він не збирається перешкоджати силовому врегулюванню конфлікту, так як Британія "не повинна миритися з режимом, який використовує силу проти власного народу". Британські ЗМІ стверджують, що Лондон слідом за Вашингтоном готовий підтримати лівійську опозицію зброєю.

Раніше міністр оборони Франції Ален Жюппе висловив надію, що режим Муаммара Каддафі в Лівії скоро буде повалений, але не розглядає можливість військового вторгнення в країну.

Зараз ви читаєте новину «США і НАТО домовляються про військове вторгнення в Лівію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути