Ексклюзиви
четвер, 24 лютого 2011 13:11

Каддафі лякає Європу захопленням Лівії "Аль-Каїдою"

Каддафі лякає Європу захопленням Лівії "Аль-Каїдою"

Терористичне угрупування "Аль-Каїда" проголосило свою владу в лівійському місті Дерна на сході країни, повідомило AFP з посиланням на заступника міністра закордонних справ Лівії Халеда Каїма, який зустрівся у Тріполі з послами країн Євросоюзу. За словами Каїма, емірат очолив колишній в'язень американської в'язниці для терористів в Гуантанамо Абделькарім аль-Ахсаді.

Він заявив, що "Аль-Каїда" розраховує на афганський сценарій і прихід до влади ісламських радикалів після падіння режиму Муамара Каддафі.

Через кілька годин підрозділ "Аль-Каїди" в країнах Магрибу (мусульманські країни Північної Африки на захід від Єгипту - Лівія, Туніс, Алжир, Марокко) розповсюдив заяву, в якій нічого не сказано про створення ісламського емірату в Дерені, але озвучена "повна підтримка маніфестантів"- противників Каддафі, "ошуканця, грішника й негідника з кам'яним обличчям".

"З допомогою Аллаха ми зробимо все можливе, щоб допомогти (його противникам)", цитують інформаційні агентства заяву, яку "Аль-Каїда" оприлюднила на сайті групи SITE, що спеціалізується на моніторингу діяльності радикальних мусульманських організацій.

"Ми глибоко сумуємо за загиблими в жорстокій бійні і боягузливій різанині, влаштованій вбивцею невинних, лиходієм Каддафі проти свого народу, беззбройних мусульман, наших братів, що повстали на боротьбу з гнобленням і тиранією, - наводить Reuters цитати із заяви "Аль-Каїди". - Ми прийшли захистити вас від деспотів, які узурпували ваші права, обікрали вас, не залишили навіть мінімуму свободи та людської гідності". "Аль-Каїда" ще кілька років тому оголосила Каддафі "ворогом ісламу" і оголосила, що боротиметься з його режимом у Лівії.

"Аль-Каїда" також закликає лівійців, "зберігаючи спокій і витримку, продовжувати революційну боротьбу, поки тиран не буде вигнаний з країни", і просить "мусульман усього світу, особливо вчених, мислителів і журналістів", підтримати боротьбу лівійців в їхній боротьбі.

Втім, заява Халеда Каїма про утворення емірату "Аль-Каїди" в Дерені не підтверджують місцеві жителі, яких цитує AFP.

Вони вважають, що заяви про контроль екстремістів робляться представниками самого Каддафі, "щоб налякати Європу". Протестуючі з Дерни заявили телеканалу "Аль-Джазіра", що не мають відношення до "Аль-Каїді" і що її представників у місті немає.

"Люди вийшли на боротьбу з ненависним режимом Каддафі, який хоче налякати світове співтовариство "Аль-Каїдою" і дискредитувати народний рух", - передає "Аль-Джазіра" слова одного з повстанців.

Дерна, а також міста Бенгазі, Тобрук, Сірт і Ез-Завія на сході Лівії перейшли до рук повстанців протягом кількох останніх днів. Святкуючи звільнення від режиму Каддафі, жителі Бенгазі вийшли на вулиці міста. На розстріл демонстрантів з Тріполі вилетіли кілька винищувачів, проте один з льотчиків, за повідомленням місцевої преси, відмовився стріляти по присутніх, після чого його Су-22 був збитий. Екіпаж встиг катапультуватися.

Столиця Лівії поки залишається під контролем сил, вірних Муамару Каддафі: з 45 тисяч військ на його боці залишається близько 5 тисяч військових. Обстановка в Тріполі стабілізувалася, авіаудари припинилися. У середу на головній Зеленій площі Тріполі пройшла демонстрація на підтримку Каддафі. За різними даними, в ході обстрілу міста з літаків і вертольотів загинули більше 300 осіб.

Зараз ви читаєте новину «Каддафі лякає Європу захопленням Лівії "Аль-Каїдою"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути