неділя, 27 лютого 2011 12:19

ООН ухвалила санкції проти режиму Каддафі. ЄС погрожує вчинити аналогічно

ООН ухвалила санкції проти режиму Каддафі. ЄС погрожує вчинити аналогічно

Резолюція про введення санкцій проти режиму Муаммара Каддафі в Лівії ухвалили в ніч на неділю на засіданні Радбезу ООН.

Як передає британська телерадіомовна корпорація Бі-бі-сі, за ухвалення резолюції проголосували всі 15 країн-членів Радбезу, в тому числі Китай.

Документ, внесений на розгляд делегаціями Британії, Франції, Німеччини та США, передбачає ембарго на постачання до Лівії зброї і будь-яких матеріалів військового призначення, заборона на міжнародні поїздки Каддафі, дев'ятьом членам його сім'ї та шістьом наближеним, заморожування зарубіжних активів Каддафі, його сина і ще чотирьох родичів.

Крім того, Радбез ООН доручив Міжнародному кримінальному суду в Гаазі провести розслідування недавніх подій в Лівії з метою залучення до відповідальності винних у злочинах проти людяності.

Європейський союз також має намір найближчим часом ввести санкції проти уряду Лівії на чолі з Каддафі. Про це йдеться в комюніке верховного представника ЄС із зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон.

Санкції включають введення ембарго на постачання зброї, заморожування активів лівійських керівників, а також введення заборони на їх в'їзд до країни ЄС.

"ЄС повністю підтримує резолюцію Ради Безпеки ООН (про введення санкцій проти Лівії. - ред.) і в терміновому порядку прийме обмежувальні заходи", - повідомляється в документі.

За словами Ештон, представники Євросоюзу нині розробляють пакет цих заходів.

У минулу суботу глава дипломатії ЄС провела переговори з приводу ситуації в Лівії з держсекретарем США Хілларі Клінтон, а також із заступником держсекретаря з політичних питань Біллом Бернсом.

"Ми продовжимо ці дискусії в понеділок, коли зустрінемося в Женеві (на засіданні Ради з прав людини ООН. - ред.), І продовжимо координувати свої дії до кінця тижня", - заявила вона.

Ештон додала, що міжнародне співтовариство не має наміру терпіти порушення прав людини в Лівії.

"Схвалення Радбезом ООН резолюції (про введення санкцій щодо Лівії. - ред.) свідчить, що міжнародне співтовариство не змириться з тим, що відбувається в Лівії", - йдеться в комюніке.

Глава дипломатії ЄС закликала керівництво Лівії зупинити насильство.

"Порушення прав людини повинні припинитися. Каддафі і лівійські керівники знають, що їх неприйнятні і обурливі дії матимуть наслідки", - зазначено в документі.

Зараз ви читаєте новину «ООН ухвалила санкції проти режиму Каддафі. ЄС погрожує вчинити аналогічно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути