вівторок, 17 квітня 2012 11:05

Спецтема: Луценко за ґратами

Справа Луценка в ЄСПЛ дуже важлива, оскільки за нею спостерігає вся Європа - експерт

Справа Луценка в ЄСПЛ дуже важлива, оскільки за нею спостерігає вся Європа - експерт
Суд визначить, чому заарештували Юрія Луценка. Фото: timeszp.com

Європейський суд з прав людини може зважити практично на всі аргументи захисту, які були висунуті адвокатами екс-міністра Юрія Луценка.

Про це в коментарі "Радіо Свобода" сказав доктор юридичних наук, професор Києво-Могилянської академії Станіслав Шевчук, повідомляє прес-служба "Народної самооборони".

"Перш за все, це – стаття 3, стосовно неналежного поводження з ув'язненим, ненадання медичної допомоги, стаття 5 – непропорційне застосування арешту, точніше суворість цього арешту в контексті цієї справи. І, звичайно, дуже є серйозним і одночасно цікавим для розвитку нашої правозастосовної практики щодо України – це стаття 18", - наголосив експерт.

За словами Шевчука, "суд вивчить: чи дійсно арешт Луценка було застосовано у контексті суто кримінальної справи, чи навпаки це було прикриттям, точніше своєрідна оцінка політичної діяльності пана Луценка? Тобто чи всі цілі застосування Кримінально-процесуального кодексу були передбачені не скільки для переслідування його, як кримінального злочинця, за думкою влади, а більше для того, щоб його вилучити із політичної боротьби".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Реакція Януковича на рішення Євросуду по Луценку буде політичною – експерт

"Справа Юрія Луценка має дуже серйозне значення, оскільки в Європейському суді відбувається публічне слухання, що є рідкістю в контексті справ проти України. Після стадії публічних слухань суд буде вирішувати справу локально, між собою, в закритому режимі. Після закінчення публічних слухань, Європейський суд з прав людини має намір оприлюднити на своєму сайті відповідну інформацію, а також за тиждень оголосити дату оприлюднення рішення", - пояснив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Євросуд прийме рішення на користь Луценка?

Шевчук упевнений, що "за процесом Луценка спостерігають всі європейські політики і не тільки європейські, але й політики інших країн. Можна сказати, що вся західна юридична громадськість спостерігає за цим. І це не випадково, оскільки Україна, вступаючи до Ради Європи, сама добровільно взяла на себе зобов'язання дотримуватися Європейської конвенції про захист прав людини й основоположних свобод, а також гарантування верховенства права та захисту прав людини. І більше того, в контексті забезпечення вільних, неупереджених та чесних виборів у жовтні 2012 року".

Зараз ви читаєте новину «Справа Луценка в ЄСПЛ дуже важлива, оскільки за нею спостерігає вся Європа - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

42

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути