вівторок, 31 липня 2012 16:35

Список опозиції - компроміс з владою, список влади - кругова оборона - Цибулько

Список опозиції - компроміс з владою, список влади - кругова оборона - Цибулько
Загальний політичний тренд майбутніх років йтиме в напрямку змушування Януковича поділитися владою, вважає політолог. Фото: culbit.com

Кінцева ціль боротьби влади та опозиції - збереження теперішньої політичної розстановки. У влади немає готовності ділитися повноваженнями, а в опозиції - вроджена неготовність перемагати, вважає політолог Володимир Цибулько.

Які ваші враження від списків Партії регіонів та Об'єднаної опозиції?

Враження таке - яка влада, така і опозиція. Ці списки засвідчили певну симптоматику - перемогу одних груп над іншими, але не нову якість партій.

Які групи в Партії регіонів?

Усе-таки переміг інтерес старих "регіоналів". Не можна сказати, що вони повернулися, бо вони нікуди і не йшли, але зараз вони посилились. Це насамперед оточення Януковича - його політична сім'я. Була підозра, що в партійному списку може виявитися дуже багато потенційних ліній розлому. Вони далися б у знаки при послабленні Януковича перед виборами 2015 року. Але ні. Впевненості додає те, що "регіонали" не перенасичені російською шовіністичною складовою. Загалом список свідчить, що ПР займе кругову оборону і не буде атакувати.

Чому їм треба оборонятися?

Загальний політичний тренд майбутніх років буде йти в напрямку змушування Януковича поділитися владою. Ми не будемо бачити традиційного протистояння влада-опозиція. Скоріше за все, будуть ситуативні союзи. Це не стільки підірве, скільки розмаже вертикаль.

Як зрозуміти список опозиції?

Від списку опозиції враження сумні. По суті зробили набір людей, які засвідчать демонстративну відмову від боротьби. Список опозиції - компроміс із владою. Подивіться, у списку немає Стецьківа, Донія. Тобто людей, які здатні створити новий майдан, відсунули. Натомість набрали побільше сірої публіки.

Якщо у нас з'явиться нове покоління політиків, то що їм робити з такою владою та опозицією?

Нове покоління не зайде в таку політичну модель. Списки формуються за старою азійською тенденцією - династичною. Скільки б ми не говорили про родину Бушів чи Клінтонів - це зовсім інша династичність. У нас протягують людей за принципом особистих чи родинних зв'язків, а не здібностей. Це призводить до вмертвіння політики. Там люди з низькою енергетикою та інтелектом. Підкилимна схема знищує конкурентність. Це призведе до стабільності і... подальшого опускання України.

Чому ж?

Ми уникаємо внутрішньої конкурентності, ставимо на чолі себе слабких людей, які мають представляти нас на міжнародному рівні в часи, коли всі залежать від усіх. Коли світ звужується, а час прискорюється. Вони просто не витримають тиску інших еліт. Їх куплять, обіграють чи просто розведуть. Проблема тут навіть не в цьому, а в тому, що за все це платити нам.

Зараз ви читаєте новину «Список опозиції - компроміс з владою, список влади - кругова оборона - Цибулько». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути