Ексклюзиви
четвер, 24 травня 2012 19:00

"Сьогодні в Україні з катів роблять героїв, а з героїв — нікчем" - свободівець
11

Фото: Фото: Поліна Романова

У Вінниці перед мерією зійшлося понад двісті "свободівців" у вишиванках та з партійними прапорами. Троє тримають великий плакат з написом "Гройсман! Руки геть від Кобзаря". Вже кілька місяців між націоналістами та міськрадою тривають суперечки. Націоналісти називають мера Володимира Гройсмана українофобом і вимагають поставити пам'ятник Тарасові Шевченку в центрі міста на площі Театральна, де зараз два фонтани. Натомість мерія хоче поставити Шевченка по вул. Хмельницьке Шосе на площі Стуса.

"Ми зібралися, щоб висловити меру Володимиру Гройсману своє невдоволення, - кричить в гучномовець "свободівець" Володимир Барцьось, 25 років. - Гройсман боїться присутності духу Шевченка в місті, бо він може породити нових Гонт і Залізняків. Але українці мають показати міській українофобській владі, хто у місті господар. Шевченко — наш герой!".

Пів години під вікнами мера цитували Кобзаря, але Гройсман до мітингувальників не вийшов.

"Свободівці" шикуються у колону по троє та йдуть вулицею Соборна до пам'ятника Січовим стрільцям. Попереду кілька хлопців барабанять. Колона вигукує гасла: "Бандера, Шухевич — герої України!", "Герої не вмирають, вмирають вороги!", "Запам'ятай чужинець — тут господар українець!".

Біля пам'ятника січовим стрільцям люди опускають стяги та хвилиною мовчання вшановують пам'ять героїв. Кладуть живі квіти та вінки. Стають колом та без музики співають національний Гімн, поклавши руку на серце.

"Сьогодні в Україні з катів роблять героїв, а з героїв — нікчем. Але справжні герої України — це Бандера, Шухевич, Гальчевський, Шепель, Волинець, січові стрільці, вояки армії УНР, УПА, та діячі ОУН, – сказав Олексій Фурман, голова обласного осередку партії "Свобода"".

Наостанок зачитують резолюцію, в якій вимагають прибрати з міста всі комуністичні символи, а радянські назви вулиць перейменувати в українські.

Зараз ви читаєте новину «"Сьогодні в Україні з катів роблять героїв, а з героїв — нікчем" - свободівець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

62

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути