субота, 01 лютого 2014 11:44

Сьогодні набуває чинності новий закон України про вибори

Сьогодні набуває чинності новий закон України про вибори
Фото: mair.in.ua

У суботу, 1 лютого, вступає в силу закон № 709-VII "ПРО внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства з питань проведення виборів".

Закон передбачає створення закордонного виборчого округу, зміну процедури формування окружних виборчих комісій, зменшення розміру грошової застави при реєстрації, обмеження розміру виборчого фонду, а також посилення вимог до інформаційних агентств щодо висвітлення виборів.

Закон також передбачає, що у формуванні окружних комісій, крім парламентських партій, можуть брати участь партії, які висунули своїх кандидатів у загальнодержавному окрузі, тобто за партійними списками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луценко: Шлях тільки один - дострокові президентські вибори

Згідно з новим законом, зменшується розмір грошової застави: для партії - з 2 тис. до 1 тис. мінімумів заробітної плати, для кандидата в мажоритарному окрузі - з 12 до 10 мінімумів. Обмежений також розмір виборчого фонду партії, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, та кандидати у депутати в одномандатному окрузі (зміни в частину першу статті 48 закону).

Закон передбачає унормування правил участі інформаційних агентств у виборчому процесі, зрівнявши їх у статусі з засобами масової інформації.

Також передбачено введення так званої системи "гендерної орієнтації політичних партій", яка полягає у добровільному закріпленні політичними партіями у своїх статутах партійних квот для жінок.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні набуває чинності новий закон України про вибори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути