четвер, 16 червня 2022 22:27

Сьогодні був історичний день для України - Зеленський

Сьогодні був історичний день для України - Зеленський
Президент України Володимир Зеленський записав чергове відеозвернення. Фото: ОП

Україна сьогодні відчула підтримку одразу чотирьох потужних європейських держав.

Це був справді історичний день для нашої держави, заявив президент України Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні, повідомляє Gazeta.ua.

Лідери чотитрьох європейських країн - Франції, Німеччини, Італії і Румунії підтримали наш рух у Європейський Союз.

Переговори щодо закінчення війни не відбуваються виключно через позицію Росії. Вона намагається тільки залякувати всіх у Європі та продовжувати руйнацію України, а не шукати шлях до миру.

"Ми ж продовжимо боротися, поки не гарантуємо нашій державі повну безпеку", - заявив президент.

Зеленський подякував Італії за принципову політичну підтримку, за макрофінансову та оборонну допомогу.

"Вдячний Румунії за оборонну допомогу, за сприяння в транзиті наших товарів, зокрема зерна. Домовилися збільшувати експортну спроможність через територію Румунії", - заявив президент.

Франція надасть додаткові артилерійські установки Caesar. Президент Еммануель Макрон відверто говорив про те, що європейська підтримка України має бути такою, щоб справді відчувалося, що ми разом захищаємо однакові цінності, захищаємо Європу.

Німеччина підтвердила надання засобів протиповітряної оборони для нашої держави й подальшу підтримку.

Також він подякував канцлера Олафа Шольца за запрошення на зустріч лідерів "Групи семи".

"Коли сьогодні чотири лідери приїхали в Київ, це збіглося з початком повітряної тривоги. Росія створила таке тло, щоб усі чули ці сирени, щоб зробити напружену атмосферу. Але ніхто не злякався, і це тільки ще більше надихало нас бути максимально конкретними й домовлятися заради наших інтересів – заради всіх українців і заради всіх у Європі", - сказав Зеленський.

Він розповів, що з президентами чотирьох країн говорили сьогодні про підготовку нового санкційного пакету проти Росії. Говорили про подолання продовольчої кризи, яку спровокувала Росія. Поновити експорт української агропродукції – життєво необхідно для десятків країн.

"Вважаю, що зовсім не випадково саме сьогодні відбулося загострення ситуації з газом у Європі – ціна знову стрибнула. Росія спеціально це зробила, спеціально обмежила постачання, щоб нашкодити Європі, щоб ударити по європейцях. "Газпром" просто смикає за газовий ланцюг, у який дуже довго намагалися закувати Європу. І це ще один аргумент на користь того, що Європа вже зараз має переходити до життя без російського газу. Не повинно бути цієї залежності", - сказав президент.

Він пообіцяв наступними двома днями багато новин для України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Головні новини дня: приїзд західних лідерів та нове озброєння

"На сьогодні українська армія бореться в умовах значної кількісної переваги ворога – в техніці, в артилерійських системах. Воювати в таких умовах – це щоденний подвиг. Ми робимо все, щоб дати нашим героям сучасну й потужну зброю. І я пишаюсь усіма, хто вже 113-й день повномасштабної війни стримує окупанта і відбиває всі атаки", - зазначив президент.

"Саме завдяки хоробрості українців, українок Європа може створювати цю нову історію свободи і нарешті прибрати на сході Європи "сіру" зону між ЄС і Росією. Україна наблизилася до Євросоюзу найбільше за весь час незалежності", сказав він.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба підвів підсумки сьогоднішнього дня. "День був крутий", - зазначив він.

Є п'ять результатів зустрічі президентів п'яти країн: санкції, зброя, кандидатство в ЄС, зерно і переговори.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні був історичний день для України - Зеленський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути