четвер, 16 червня 2022 21:02

"День був крутий" - Кулеба назвав п'ять результатів візиту західних лідерів

"День був крутий" - Кулеба назвав п'ять результатів візиту західних лідерів
Західні лідери почули, що Україні треба більше зброї, розповів Дмитро Кулеба. Фото: Getty Images

Переговори президента України Володимира Зеленського з президентом Франції Еммануелем Макроном, канцлером Німеччини Олафом Шольцом, прем'єр-міністром Італії Маріо Драгі і президентом Румунії Клаусом Йоганнісом мають п'ять результатів.

Про це написав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

"День був справді крутий. Тривала, детальна розмова президента Володимира Зеленського з чотирма лідерами Франції, Німеччини, Італії та Румунії", - розповів.

Очільник МЗС повідомив наступні результати:

1. Санкції. Гості отримали повні пакети напрацювань групи Єрмака- Макфола щодо подальших санкцій. Гості визнали, що деякі лідери в Європі відчувають "втому від санкцій", але особисто вони готові рухатися далі. Нові санкції будуть.

2. Зброя. Були деякі нові корисні оголошення. Президент подякував і на цифрах пояснив, чому треба більше і частіше. Гості почули.

3. Кандидатство в ЄС. Порівняно навіть з початком тижня Україна сьогодні стала ближче до отримання статусу кандидата на членство в ЄС. Гостям подяка. Але ще не всі перешкоди подолано, не всі пастки обійдено. Рішення ухвалюється консенсусом, тому усі командно продовжуємо спокійно, зосереджено працювати на результат.

4. Зерно. Всі погоджуються, що довіряти Росії не можна, треба працювати через ООН і мати чіткі гарантії. Паралельно будемо суттєво розвивати наземні коридори. Тема зерна безпосередньо пов'язана з темою сприйняття нашої війни в Африці, Азії і Латинській Америці. На цю тему теж дії скоординували.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Довгими колонами і кораблями: як росіяни вкрали 180 тис. т українського зерна

5. Переговори. Гості не примушували, не схиляли, не тиснули, не ув'язували."Україна повинна виграти цю війну" - показові слова Макрона.

"Моя порада - облиште цей страх. Здається, за останній час президент і вся його дипломатична команда дали достатньо підстав повірити, що ми не ті, кого можна примусити, схилити, затиснути або розвести", - пише Кулеба.

"Бережіть себе. Слава Україні!" - звернувся міністр.

16 червня західні лідери відвідали зруйноване росіянами місто Ірпінь на Київщині. Потім президент Зеленський провів переговори з західними колегами.

Президент Франції Еммануель Макрон повідомив, що його країна передасть шість додаткових артилерійських установок Caesar калібру 155 мм.

Візит відбувся напередодні рішення Європейської комісії щодо надання Україні статусу кандидата в члени ЄС.

Зараз ви читаєте новину «"День був крутий" - Кулеба назвав п'ять результатів візиту західних лідерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути