четвер, 05 квітня 2012 17:38

Соцопитування: 36% українців готові протестувати, 55% - ні

Соцопитування: 36% українців готові протестувати, 55% - ні
Протестні настрої громадян послабилися. Фото: buchachnews.com

Цього року на 4% зменшилась кількість громадян, які готові особисто відстоювати свої права та інтереси шляхом участі в акціях протесту, порівняно з 2011-им. Причому вийти на вулицю українців скоріше змусять соціальні теми, ніж політичні.

Такі дані дослідження громадської думки оприлюднила Соціологічна група "Рейтинг".

Згідно з результатами соцдослідження, 36% опитаних громадян готові виходити на мітинги, у т. ч. 13% – однозначно готові. Для порівняння у квітні минулого року готових особисто відстоювати свої права в акціях протесту було дещо більше – 40%, у т. ч. 17% – були однозначно готові до цього.

Разом із тим 55% - не готові брати участі у протестах (у квітні було 51%). Ще 10% - не змогли відповісти на запитання.

Як показує дослідження, традиційно найвища готовність до протестів на Заході України (54%). Значно менше радикально налаштованих людей на Півночі (36%), Півдні (33%), у Центрі (32%). Ще менше – на Донбасі (28%) та на Сході (24%). Порівняно з квітнем минулого року, рівень протестної активності громадян зріс лише на Заході та Півдні країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Соціального вибуху з вимогами звільнити Тимошенко не буде

Цікаво, що найбільш готові виходити на мітинги прихильники Свободи (65%), а також Батьківщини (52%), УДАРу (49%) та Фронту змін (48%). Найнижча активність в електорату Громадянської позиції, Партії регіонів, КПУ.

Найпоширеніші простестні настрої серед студентів, робітників та безробітних, трохи менше серед підприємців. Це частіше чоловіки, ніж жінки, більше мешканці сіл.

За даними дослідження, соціальні теми здатні збурити людей на акції протесту значно більше, ніж політичні чи ідеологічні.

Найбільше люди готові особисто вийти на акції протесту у випадку затримок з виплатами зарплат або пенсій (44%) та різкого підвищення цін, інфляції (43%). Також 37% людей вийдуть на вулицю у випадку підвищення комунальних тарифів, 31% через масові переслідування простих громадян з боку правоохоронців. Водночас у разі фальсифікації результатів парламентських виборів протестуватимуть 30% українців, але 62% – не готові до цього.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Соцопитування за березень: 21,7% - за Януковича, 19,8% - за Юлю

Лише 20% опитаних готові вийти на акції протесту у випадку надання російській мові статусу другої державної і 72% – не готові. І навпаки лише 16% готові вийти на акції протесту у випадку заборони використання російської мови у державних органах і 75% – не готові.

Загалом жителі Заходу країни налаштовані більш протестно, ніж решта регіонів. Це стосується як соціально-економічних питань, так і ідеологічних. Тема можливих переслідувань простих людей з боку силових органів може більше мобілізувати на протести мешканців Центру України, вільного продажу сільськогосподарських земель – Півдня. Підвищення комунальних тарифів – Сходу.

Дослідження проводилося серед українців віком від 18 років методом формалізованого інтерв'ю, згідно з опитувальником. Кількість респондентів 2 тис. осіб. Похибка репрезентативності - не більше 2,2%. Термін проведення: 15 - 26 березня 2012 р.

Зараз ви читаєте новину «Соцопитування: 36% українців готові протестувати, 55% - ні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути