понеділок, 12 березня 2012 13:45

Коли потеплішає, почнуться шахтарські страйки - Волинець

Коли потеплішає, почнуться шахтарські страйки - Волинець

Шахтарі можуть розпочати страйки через низьку оплату праці.

Таку думку висловив народний депутат від БЮТ-"Батьківщина", голова Конфедерації вільних профспілок України та Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.

"Нині розмір середньої зарплати у вугільній галузі – 4 тис. грн, що, звичайно, мало за такий важкий і небезпечний труд. Скажімо, у радянські часи було престижно працювати у вугільній галузі, тому що праця шахтаря оцінювалася більш-менш гідно", - сказав він.

За словами Волинця, зараз молоді люди не йдуть на шахти. Тому у державному секторі вугільної промисловості майже 60% працівників - люди пенсійного віку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Турчинов вірить, що після морозів люди вийдуть на вулиці з протестами

"А вони вже не в змозі так продуктивно працювати на цій важкій роботі. Звісно, такі трудівники отримують пенсію та невисоку зарплату, і поки змушені мовчати", - зазначив нардеп.

Проте, як сказав "бютівець", страйки перманентно виникають.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луганські чорнобильці з лікарні погрожують новими протестами

"Особливо незадоволені шахтарі, зайняті на гірничо-прохідницьких роботах, одних із найважчих. Також чимало проблем на збагачувальних фабриках: там, де своєчасно не виплачують заробітної плати і де вона низька. Цілком імовірно, що коли потеплішає, почнуться шахтарські страйки. Навіть якщо їх не очолюватимуть професійні спілки, вони все одно виникатимуть стихійно. Гірники делегуватимуть зі свого середовища нових лідерів – молодих і активних, на яких не зможуть впливати ні влада, ні роботодавці", - розповів Волинець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проти чого масові акції протесту? - У Партії регіонів пояснили їхню недоцільність

На його думку, до постійного збільшення соціальної напруги призводять невирішені проблеми в галузі, недотримання чинного законодавства та затримки належних людям виплат.

"Саме це спонукає зараз до активних дій шахтарів-інвалідів, чорнобильців та представників інших верств населення. У майбутньому люди можуть вийти на вулиці", - додав він.

Зараз ви читаєте новину «Коли потеплішає, почнуться шахтарські страйки - Волинець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

28

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути