середа, 03 квітня 2013 03:46

"Смерть регіоналам!" — Як опозиція лютувала заради Києва під Верховною Радою

- За день рублей по 150 дадут точно. Будеш водку брать?, - підморгує чоловік років 50 своєму товаришу біля метро Хрещатик. У нього під лівим оком синяк, чорні куртка та штани у коричневих плямах.

- Хорошая, на розлив, - причмокує і розтягує останнє слово. Інший знизує плечима.

8 годин ранку. Чоловіки стоять серед 50 мітингувальників. Тримають згорнуті прапори синього кольору.

- Так, все есть? Строимся, - командує чорнява жінка у сірому пальто та хутряній шапці. – Если кто спросит – за оппозицию.

Акцію "Молодь за євроінтеграцію" організували "Молоді регіони" у Маріїнському парку. Ще місяць тому опозиція оголосила про мітинг 2 квітня за проведення виборів київського міського голови біля Верховної Ради.

За десять метрів від пікетувальників говорить по телефону опозиціонер Зорян Шкіряк. Обличчя насуплене. В руці догорає цигарка.

- Я відмічаю точки звідки будуть йти оці боти, - каже. – Ну якихось п'яних малалеток привели, петеушників, блін.

Колона рушає угору по Інститутській. Повертає на - Грушевського. У парку біля будівлі Верховної Ради - синього кольору сцена із написом "Молодь за Європу". Те саме - на прапорах мітингувальників. Їх зібралося близько тисячі. Переважно це молоді хлопці та дівчата. Зі сцени грає гучна танцювальна музика. Під нею за кілька метрів присіли двоє чоловіків. П'ють із дволітрової пляшки пиво "Рогань-міцне". Махають головами у такт мелодії.

9:00 вулицею Грушевського піднімається кількатисячна колона опозиціонерів. Попереду йдуть двоє чоловіків, несуть картонне опудало схоже на голову КМДА Олександра Попова. На шиї – табличка "Звільнено киянами". Лідери опозиційних фракцій Арсеній Яценюк, Олег Тянибок та Віталій Кличко очолюють колону. Позаду них – нардепи. Чоловіки усміхаються та мружаться на сонце. Збоку сивоволосий дідусь грає на трубі козацький марш. Інший літній чоловік дзвонить у залізний дзвін.

 

"Банду геть!", "Вибори!", - скандують люди.

Біля Верховної Ради натовп зупиняється. Уздовж усієї будівлі стоять "беркутівці". У парку припарковано п'ять автобусів. Ще кілька біля мітингу "Регіонів". Лідери опозиції обертаються до людей.

- Дякуємо, що прийшли, - говорить Тягнибок. – Ми йдемо зараз всередину. Будемо працювати у парламенті. А ви тут. На зовні. Якщо проголосувати за постанову про вибори міського голови не вдасться – прийдемо до вас радитися що робити далі. А наші дії будуть радикальними.

 

Чоловіки заходять до Ради.

Навпроти влаштовують імпровізовану сцену. Виступають громадські діячі. Дехто з протестувальників слухає. Інші розійшлися уздовж вулиці.

- Януковіч - урод, наркоман і бандіт, - говорить протестувальниця Лариса Петрівна й заламує пальці. – Да развє це не ясно? Ну шо то за люди прийшли отам за нього кричати. Нєужелі, їм така жизнь не в пічьонках? В мене в під'їзді 12 дітей - наркомани. А сім'ї нормальні. Просто работать нема де. Навіть на стройці місць нема. Я свого сина відправила в іншу квартиру жить, шоб він того не бачив.

 

Її обступили люди. Згідливо кивають.

- Люди должны иметь право выбора, – каже художній керівник театру "Дах" Влад Троїцький. Стоїть на сонечку з краю натовпу. - Не важно кто будет головой, Попов или другой. Но важно само право.

Між мітингувальниками пробирається чоловік у масці "Крик" та чорному вбранні. У руці – коса. Повільно проходжується і махає нею. На косі напис білою фарбою: "Власть, я за вами". У прорізах маски – світло голубі, широко розплющені очі. Зіниці розширені. Повіки почервоніли.

- Вы их только подтолкните, - шепоче на вухо дідусеві-протестувальнику. – А я уже свое сделаю. Я уже близко. Они это знают.

Його очі зловісно блищать.

 

О 12 год до мітингувальників виходять лідери опозиції. Виступають по черзі.

- Міф розвіяно, що Партія регіонів - це партія господарників, партія професіоналів чи партія стабільності, каже Яценюк. - Партія регіонів - це партія злодіїв, непрофесійних людей. Це не просто вибори мера Києва. Якщо вони не проголосують за вибори міського голови столиці, як ви думаєте, що буде із виборами президента України - те саме. Вони так само перенесуть і вибори президента. Що буде з виборами місцевих і сільських рад? Вони і їх будуть переносити. Вони переносять вибори, тому що програють їх. Наше завдання, щоб київська громада мала можливість обрати свого мера, який представлятиме інтереси киян.

Найбільше люди вітають Кличка. Довго свистять та махають червоними прапорами із символікою УДАРу. Хоча той говорить коротко. Голови фракцій йдуть на нараду.

О 13:00 починається засідання парламенту. Організатори мітингу увімкнули пряму трансляцію через динаміки. Люди намагаються розчути слова. Однак як тільки хтось бере слово у залі на сусідньому мітингу починають голосно скандувати щось, або вмикають музику.

- Не мерзнем, танцуем, - кричать там. – Пусть нашу музику в Верховном Совете услышат.

"Закриваю засідання до 16 години", - чути з динаміків голос спікера Володимира Рибака. Люди свистять та кричать "ганьба".

- Скільки ж нас мучити можна, Боже, - схлипує пенсіонерка Марія Кротич. – Знов ждать, вже два роки ждем.

Частина опозиціонерів розходяться. Із площі зникають прапори "Батьківщини". "Ударівських" залишається п'ять. У натовпі синіють "свободівські" стяги та один УНА-УНСО.

Із подвір'я Верховної Ради виходять двоє чоловіків у костюмах. Люди перегороджують їм дорогу.

"Вибори", - кричать їм у обличчя. Ті намагаються пройти. Їх штовхають. Чоловіки забігають назад на територію Ради. Туди "беркутівці" не пускають. Між "свободівцями" та чоловіком спортивної зовнішності, який протягом дня пильнує подвір'я, виникає сутичка. "Свободівці" хапають його за куртку та тягнуть у натовп. На голову ллють воду. Той лається і пручається.

О 16 год. починається вечірнє засідання парламенту. Біля Ради залишилося близько 400 людей. Їдять бутерброди. Спостерігають, хто заходить в будівлю. "Регіоналів" супроводжують криками "Ганьба". Нардеп від Парії регіонів Владислав Лук'янов під'їжджає до самого входу на позашляховику срібного кольору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мітингувальники під Радою перекрили проїжджу частину

- Шаріков. Иди сюда, к нам, - волають до нього люди. У бік депутата летить сніжка та не влучає.

- Смерть "регіоналам", - кричить басом мітингувальник Віталій Іванко.

- Єфремова на суд людей, Іуду, - підхоплює інший.

- Попова - геть, - чути з натовпу.

На сцені хтось виступає, але більшість протестувальників не звертають на це увагу.

Мітинг "регіоналів" завершується. Люди розходяться. У дворі поблизу їм роздають по 200 грн.

О 17:15 хтось кричить.

- Все, не проголосували за вибори, блокують.

Люди стривожено дивляться одне на одного. У натовпі починають скандувати "ганьба". Близько 200 людей підходять до турнікетів, якими обгороджено Раду.

З подвір'я виходять "регіоналки" Ірина Бережна, Юлія Льовчкіна та Ірина Горіна. Льовочкіна йде останньою. Біля неї – охоронець. Одягнута у напівшубу рудого кольору. Люди підбігають упритул. Літня жінка хапає Льовочкіну за рукав.

- Проститутка, - випалює. Та випручується.

- Ви чьо? - дивується.

У депутаток летять сніжки. Вони швидко переходять вулицю та йдуть Шовковичною. Двадцять "свободівців" та кілька прихильниць "Батьківщини" біжать за ними. Кидають сніг і землю. Одна з бабусь плює Горіній в обличчя. Слина повільно стікає лівою щокою. Горіна на мить завмирає, а тоді пришвидшує ходу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мітингувальники під Радою закидали "регіоналів" снігом і землею

Протягом години люди пильнують кожного "регіонала", який виходить із парламенту, та закидують його снігом. Коли виходять батько та син Табалови, мітингувальники волають "тушки продажні". Один зі свободівців потрапляє сніжкою Олександру Табалову в око. Той кривиться від болю і тре його. "Беркутівці" затуляють нардепів. Ті повертають до Ради.

Лук'янов виходить із Ради і також отримує сніжкою в руку та голову. Сідає у машину і від'їжджає із поля зору людей. Покидати подвір'я не наважується.

До хлопців від "Свободи" підходить кандидат від цієї партії на 223 окрузі Юрій Левченко.

- Хлопці. Ви без фанатизму. Кидайте, якщо хочете. Але не провокуйте їх, - каже. – Якщо "Беркут" на вас піде, забігайте всередину натовпу. Він вас захистить. Дзвоніть якщо-що.

18:30. Ніхто з лідерів опозиції так і не вийшов до протестувальників. По черзі розповідають про ситуацію нардепи-опозиціонери Олесь Доній, Сергій Терьохін, Юрій Мірошниченко. Останній довго стоїть на вулиці між людьми.

- Зараз думаємо, що робити, - пояснює їм. – Блокувати теж не діло. Але поки так. Як тільки знайдемо прийнятний вихід – одразу вам скажемо. Столиця не може бути без голови.

Зараз ви читаєте новину «"Смерть регіоналам!" — Як опозиція лютувала заради Києва під Верховною Радою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

124

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути