Ексклюзиви
вівторок, 02 квітня 2013 17:18
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський

Київська акція протесту позначена пасивністю киян та поганою організацією

Під Верховною Радою відбулася акція протесту проти цілком очевидного бажання влади не проводити вибори міського голови Києва. Або фактично не відбулася – оцінки тут можуть бути різними.

П'ять тисяч мітингувальників - це досить багато для обмеженого простору біля Верховної Ради, але мізер для 3-мільйонного Києва. І нема чого звинувачувати в цьому разі опозицію. Справа насамперед не в ній, а в громадянській активності мешканців столиці.

Дивно, але навіть в невеликих обласних центрах на мітинги до опозиції прийшло набагато більше людей. При тому, що досить незрозумілою для багатьох є мета акції „Повстань, Україно!", а плани опозиціонерів щодо імпічменту Януковичу чи якоїсь нової революції відчутно відірвані від реального життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Комуністи, коли ж ви припините брати гроші від Партії регіонів?" - Яценюк про змову КПУ і ПР

Сьогоднішній мітинг у Києві – зовсім інша справа. Є цілком конкретна річ, яку кияни мали б відстояти – вибори міського голови. Насамперед у мешканців столиці, а не в опозиції нахабно забирають можливість обрати мера, а відтак право на самоврядування. Саме киян, а не Яценюка чи Кличка влада цим демонстративно принижує. І недовіра до опозиції чи несприйняття її не є тут виправданням пасивності.

З іншого боку, акція була досить паскудно організована – і це вже питання до опозиції. Справді велика кількість людей просто не вмістилася би на кількох сотнях метрів вулиці Грушевського. Тож виходить, що з одного боку опозиція активно закликала киян узяти участь у мітингу, з боку іншого – а що вона робила би з 50 чи 100 тисячами мітингувальників? Сцену для виступів було організовано таким чином, що 90 відсотків не могли бачити промовців, чути їх також можна було лише неподалік. Тим більше, що мітинг активно глушили з організованого владою альтернативного зібрання біля Маріїнського палацу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Треба охороняти. Зараз опозиція прийде" - Раду стереже "Беркут"

З організаційної точки зору акція добре засвідчила неефективність "нерухомих" форм протесту. Стояння на місці - тим більше під акомпанемент промов, які не несуть нічого нового - аж ніяк не запалює людей і не спонукає їх до подальшої громадянської активності. Чому би було опозиціонерам не оголосити збір у більше пристосованому для великої кількості народу місці й не повести потім мітингувальників маршем до Верховної Ради? Це набагато драйвовіший та ефективніший метод проведення акцій. Згадаймо: кожен вечірній мітинг на початку Помарачевої революції закінчувався походом. Це було просто необхідним для підтримки тонусу Майдану, яскравим і привабливим його елементом. Люди не повинні лише стояти.

Можливо, саме через цю несимпатичну статичність і прогнозованість дійства на сьогоднішньому мітингу опозиції майже не було молоді. А її активність і участь у акціях є необхідною умовою для справді потужного протестного руху.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада провалила вибори в Києві

Отже, замислитися після сьогоднішнього мітингу є над чим і громадянам, і політичній опозиції. Перші повинні усвідомити, що ніхто замість них проблеми не вирішить, і політична опозиція має бути лише допоміжним інструментом в цьому. Політики ж повинні зрозуміти, що організація масових акцій протесту – це набагато складніше, ніж блокування трибуни Верховної Ради. І помилки тут можуть призводити до подальшої зневіри людей і ще більшої їх пасивності.

Зараз ви читаєте новину «Київська акція протесту позначена пасивністю киян та поганою організацією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

109

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути