пʼятниця, 24 серпня 2012 23:10

Сльози, співи, вишиванки - Об'єднана опозиція вивела на мітинг 10 тисяч людей
27

Фото: Фото: Сергій Старостенко

Сьогодні, 24 серпня, у День Незалежності Об'єднана опозиція провела мітинг.

"Слава Україні - Швидкій Галині", - кричить у мегафон, звертаючись до своєї подруги, Софія Звидач, 71 рік. Вона одягнута у синю футболку із написом "Я розмовляю українською мовою і хочу, щоб мої діти розмовляли українською".

Поряд із нею стоїть та сама Галина Швидка, 66 років, яка торік 24 серпня відрізала стрічку з іменем президента Віктора Януковича з вінка, який поклали до пам'ятника Тарасові Шевченку, за що її на 10 днів позбавили волі. Жінки обіймаються.

На Михайлівській площі цього ранку дуже багато маленьких дітей у вишиванках. Олена, 8 років тримає у руках плакат із написом "Я люблю мову. Не розбивайте моє сердце".

"Це свято нашої неньки України. На всі церковні свята та День Незалежності треба одягати вишиванку, якщо ти хочеш, щоб добре було Україні", - каже Марія Іванченко, 72 роки. Вони прийшла на площу зранку і одягла вишиванку.

О 10.00 на Михайлівській площі починають збиратися люди. Багато з них одягнені у вишиванки. Стоять групами, тримають таблички із назвами областей України та районів Києва. У багатьох у руках прапори "Батьківщини", Народного руху України, "Свободи" і жовто-блакитні. З кожною хвилиною їх кількість збільшується. Підходять нові люди.

Міліціонерів від сили 10 чоловік. Рівно об 11.00 представники опозиційних сил мають намір двинутися колоною по вулиці Володимірській, але досі рух на проїжджій частині не перекритий.

У 10.30 на площі вже три тисячі людей. Із мікроавтобусу з динаміками лунають патріотичні українські пісні. У натовпі розгулюють народні депутати.

59-річний "бютівець" Володимир Бондаренко, одягнутий у вишиванку, ходить по площі сам, а колишній віце-прем'єр Григорій Немиря, 52 роки, прийшов у костюмі та із сином Михайлом, 15 років. Хлопець одягнув футболку із портретом Юлії Тимошенко і дає коментар телеканалу з цього приводу.

"Нунсівка" Олеся Оробець - у вишиванці, а от нардеп- "бютівець" Юрій Одарченко одягнув футболку із написом "Юля".

У футболці із написом "Free Yulia" прийшов і "бютівець" Олександр Абдулін. А от нардепи Микола Мартиненко, Арсені й Яценюк, Анатолій Гриценко, Микола Катеринчук залишались вірними своїм костюмам.

"Де тут громада збирається?", - запитує людей віце-спікер Микола Томенко, 48 років. Одягнутий і бежеву вишиванку та тримає букет жовтих квітів. Йому показують на купку людей, на чолі із заступником голови ВО "Батьківщина" Олександром Турчиновим, який теж одягнутий у білу вишиванку.

Об 11. 00 колона, на чолі якої йдуть лідери восьми опозиційних сил разом із 12 молодими людьми у національних костюмах, що несуть корзини із квітами, рушає вулицею Володимірською. Даїшники тимчасово перекривають рух. Люди скандують: "Юлі-волю! Україні-долю".

"Это просто высший класс! Президент наш - пидорас", - голосно кричить чоловік у камуфляжній формі. В нього майже не має зубів.

Під час руху колони грає музика, але голосніше за звуки із динаміків мікроавтобусу грає чоловік на трубі. Його звуть Костянтин Олійник, 48 років. Коли колона доходить до Софієвської площі, де у той же самий час проходить мітинг Партії регіонів, він починає грати "Мурку".

Натовп голосно скандує "Банду-геть!" та "Зека - на нари!". Софієвська площа відгороджена від проїжджої частини двома десятками великих автобусів. Опозіціонери машуть кулаками автобусам.

За півгодини натовп доходить до пам'ятника Михайлу Грушевському біля Будинку вчителя. Лідери опозиції кладуть йому квіти, кланяються та йдуть далі - до пам'ятника Тарасу Шевченку, що стоїть навпроти червоного корпусу Національного университу ім. Т.Шевченка. На цей час людей вже десять тисяч. Міліції майже не має.

Лідери опозиції та нардепи, ледве проштовхнувшись через натовп, йдуть до пам'ятника. Постамент весь зайнятий людьми із прапорами та журналістами. Знову ледве знайшовши місце на верхній його частині, вони кладуть квіти та починають мітінг. Першим слово бере Олександр Турчинов. Він починає співати акапела гімн України. Трохи фальшивіть. Починає грати музика, люди кладуть руку на серце і починають підспівувати.

Турчинов об'являє, що зараз буде розгорнутий найбільший прапор в історії України. Його розміри 60 на 40 метрів, а площа 2400 метрів квадратних.

"Давайте, друзі, розгортайте! Друзі, які тримають гасла про імпічмент президента, прошу трошки в сторону"!, - каже Турчинов, звертаючись до людей із дуже великим транспарантом, на якому написано "Імпічмент президенту".

Після розгортання прапору вмикають запис аудіозвернення Юлії Тимошенко. Він триває 8 хвилин. Голос у лідерки "БЮТ"слабкий, а жінки, почувши його, починають плакати.

Після цього починають виступати політики.

"Деякі люди, які носять титул президента України, також поставили тут вінки. Ця людина не має права від імені українського народу ставити до великих українців такі низькі поклони. Ця людина знищує Україну, знищує українську мову. Янукович повинен бути відправлений в імпічмент", - обурюється лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк, стоячи поряд із вінком від президента України. Натовп скандує "Зека-геть!".

Після нього виступають Анатолій Гриценко, Борис Тарасюк, Олег Тягнибок, В'ячеслав Кириленко та Микола Катеринчук.

У 13.00 мітинг завершується. Парк повний людей у сорочках. Літні жінки сидять на лавочках та співають.

Зараз ви читаєте новину «Сльози, співи, вишиванки - Об'єднана опозиція вивела на мітинг 10 тисяч людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

28

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути