понеділок, 18 квітня 2011 16:52

Шкляр присоромив сварливих українців

Шкляр присоромив сварливих українців

Якщо представникам різних українських політичних сил дати в руки зброю, вони перестріляють один одного. Але Холодний Яр об'єднає українців різних політичних поглядів та конфесій.

Такий висновок можна зробити зі слів автора роману "Чорний Ворон" і лауреата народної Шевченківської премії Василя Шкляра.

Зокрема, під час урочистостей у Холодному Яру, Шкляр зауважив, що українці, які зібрались разом на вшануванні пам'яті холодноярських отаманів та козаків, продовжують сваритись між собою.

"На жаль, ми зараз бачимо, що ті, хто приїхав сьогодні, сваряться між собою. І якщо їм дати зброю, то не треба навіть реконструкцію бою повстанців та більшовиків робити. Адже ми найбільше любимо перемагати самі себе", - наголосив письменник.

Разом з тим, він висловив упевненість, що лише Холодний Яр може об'єднати сьогодні усю Україну.

"І навіть ті, хто не зміг сьогодні приїхати, єднаються із нами своїми серцями у Холодному Яру. Він вічний символ нашої боротьби за волю", - підкреслив Шкляр.

Літератор закликав українців сповідувати національну ідею.

"Ми маємо свою національну ідею. Вона закопана тут - у Холодному Яру... Тарас Шевченко написав пророцтво: "І повіє вогонь новий з Холодного Яру". Зараз виродки - наші вороги - кричать і сичать з усіх боків: "Не робіть із Шевченка пророка". Але він був пророком, і кожний його рядок є пророцтвом. Повіяв таки новий вогонь з Холодного Яру, коли тутешні хлопці написали на своєму бойовому прапорі "Воля України або смерть" і залишились до кінця вірними своєму гаслу. Пам'ятаймо про це", - сказав письменник.

Разом з тим, Шкляр висловив сподівання, що незабаром до Холодного Яру приїздитимуть мільйони українців.

"Раніше тут збирались одиниці, потім десятки, торік були сотні, сьогодні - тисячі. А завтра до Холодного Яру прийдуть мільйони. Я знаю, що, якщо Холодний Яр стане для нас символом єднання, ми переможемо неодмінно", - резюмував Шкляр, додавши, що вірить, що українська Україна, за яку боровся його герой Чорний Ворон, буде створена.

Нагадаємо, 16-17 квітня на межі Кіровоградської та Черкаської областей у селах Розумівка, Соснівка, Цвітне, Мельники, хуторах Кресельці та Буда відбулись урочистості, присвяченні вшануванню пам'яті холодноярських отаманів та козаків, які боролись проти більшовицької влади у 1918-1920-х роках.

Зараз ви читаєте новину «Шкляр присоромив сварливих українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути