неділя, 06 травня 2012 16:57

Шкляр попередив, що без Холодного Яру опозиція перетвориться на Партію регіонів-2

Якщо Комітет опору диктатурі прийде до влади, то він запровадить вшанування повстанців Холодного Яру на державному рівні. Якщо ж опозиція зневажить Холодний Яр, то вона буде така сама, як і чинна влада.

Таку думку у коментарі кореспонденту Gazeta.ua висловив письменник, автор роману "Чорний Ворон" Василь Шкляр.

За його словами, щоб вшановувати героїв Холодного Яру на вседержавному рівні, "необхідно насамперед змінити погоду в державі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: КОД обіцяє "узаконити" боротьбу повстанців Холодного Яру та УПА

"Повинна прийти українська влада. А щоб вона прийшла, повинні прийти люди, які, я сподіваюсь, вже трошки прозріли, на вибори, взяти у руки бюлетені, щоб не брати зброю, і проголосувати за неї", - уточнив Шкляр.

Письменник наголосив, що боротьба холодноярців 20-х років ХХ століття є "символом української волі, нашої незалежності і боротьби".

ФОТОРЕПОРТАЖ: В Холодному Яру повстанці "порубали" більшовиків

"Національно свідома влада не може не використовувати такий фактор. Хай як цинічно це звучить, але для влади вигідно вшановувати таке явище як Холодний Яр, яке поширилось на всю Україну", - зауважив літератор.

Шкляр уточнив, що естафету холодноярської боротьби у 40-х роках ХХ століття підхопила у Західній Україні Українська повстанська армія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Тимошенко обіцяють визнати боротьбу націоналістів ХХ ст. на державному рівні

"Цілком зрозуміло, що воїни УПА були правонаступниками холодноярців. У них навіть повторюються псевдоніми: Хмара, Гонта, Компанієць, Лютий. Навіть у південній групі УПА начальником штабу був Чучупака родом з Дніпропетровщини. Та ж УПА у 1944 році на теренах Волині сформувала нове з'єднання під кодовою назвою "Холодний Яр", яке доходило на Житомирщину і Київщину", - відзначив письменник.

"Були також малі осередки ОУН на Черкащині - у Звенигородці, Умані. У Звенигородці УПА очолювали Сивокінь і Омельченко. Їх у 1942 році німці розстріляли. Це вам доказ того, як співпрацювала ОУН із фашистами", - додав Шкляр.

ВІДЕО: "Україна українська!" - до Наддніпрянщини привезли землю Бандери

"Але на той час народ загалом був потоптаний Голодомором, і не було вже таких великих свідомих сил, щоб це перетворилось на масовий рух по всій Україні", - пояснив письменник.

Зараз ви читаєте новину «Шкляр попередив, що без Холодного Яру опозиція перетвориться на Партію регіонів-2». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

46

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути