Ексклюзиви
четвер, 31 січня 2019 08:12

Сходинки до слави Насірова: з вигнанця-фіскала до кандидата в президенти

Сходинки до слави Насірова: з вигнанця-фіскала до кандидата в президенти
Роман Насіров минулого тижня став кандидатом у президенти. На фото він минулого року лежить під час судового засідання у картатій ковдрі - працівники НАБУ арештували чиновника у лікарні. Фото: УНІАН

Рік тому, 31 січня 2018-го, Кабінет міністрів звільнив відстороненого від своїх обов'язків главу Державної фіскальної служби Романа Насірова.

"Ми направили до держкомісії звернення, подання про звільнення Насірова. Держкомісія дала свій висновок. Тому ми приймаємо це рішення", - заявив прем'єр Володимир Гройсман.

2 березня 2017 року Національне антикорупційне бюро затримало Насірова в лікарні "Феофанія". Нібито з бюджету виділив 2 млрд грн на розстрочки боргу фірмам з видобування газу екс-нардепа Олександра Онищенка. В той же час, Насірова підозрювали у подвійному громадянстві.

Наступного дня після затримання Кабмін відсторонив його від обов'язків голови ДФС. Насірова арештували з правом застави у 100 млн грн, які заплатили його дружина і тесть. 7 грудня 2017-го Шевченківський райсуд Києва почав розглядати справу по суті.

11 грудня 2018-го суд визнав звільнення Насірова протиправним, та скасував відповідне рішення уряду. Йому мали виплатити зарплату за той час, коли він був відстороненим. Це рішення оскаржують. У січні цього року Насірову дозволили виїжджати за межі Києва і області.

"Я повертаюся до обов'язків і буду виконувати обов'язки голови ДФС", - заявив відновлений голова ДФС.

На що тепер зможе розраховувати Роман Насіров Gazeta.ua розказав політолог Вадим Карасьов.

"Насіров почуває себе більш-менш спокійно, балотується у президенти, хоча шансів на перемогу немає. Буде намагатися використовувати будь-який майданчик, щоб захиститись і не випасти з політичного життя. Адвокати захистили його в суді, але справа нанесла удар по репутації.

З точки зору букви закону, діяльність Насірова не була протизаконною. Вона викликала сумніви, що зробили це з політичних причин. Але податкове законодавство не порушувала.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У жінки на шиї: Насіров другий рік заробляє по 60 коп. на місяць

Владі потрібно було знайти символічну жертву у боротьбі з корупцією. Мали продемонструвати перші вдалі кроки новостворених антикорупційних органів. Але все зробили поспіхом. У результаті не вистачило доказів і добре спрацювали адвокати.

Європа хотіла бачити і контролювати перебіг грошей, які дають Україні через Міжнародний валютний фонд і організації. Тому звільнення Насірова було їм необхідне. Так само робили і в Греції під час кризи.

Треба мати чіткі докази, щоб покарати одіозних чиновників. Але антикорупційні органи часто працюють більше для піару, ніж для справи".

21 січня Центральна виборча комісія зареєструвала колишнього головного податківця Романа Насірова кандидатом у президенти на виборах 31 березня. Він балотується як самовисуванець.

Зараз ви читаєте новину «Сходинки до слави Насірова: з вигнанця-фіскала до кандидата в президенти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути