пʼятниця, 09 липня 2021 10:43

"Схеми" розповіли, як Угорщина роками нарощує вплив в Україні

Уряд Угорщини роками систематично фінансує Закарпаття, вкладаючи в прикордонний регіон мільярди гривень і нарощуючи вплив в Україні. Про це повідомляє програма "Схеми" з "Радіо Свобода".

Журналісти проаналізували розподіл угорської допомоги через один з основних державних фондів – імені Бетлена Ґабора – за 10-річний період до 2020 року й виявили: у середньому через цей фонд здебільшого закарпатські угорці отримали понад 3 млрд грн у вигляді грантів.

Гранти надходили до прикордонного регіону регулярно з 2011-го до 2020-го. Їх розподіляли за різними напрямами й надходили вони як окремим особам, так і організаціям. Упродовж 10 років закарпатські парафії отримали з фонду понад 6,8 млрд форинтів – це майже €22 млн.

  Угорський уряд перерахував майже 36 млрд форинтів – це понад 3 млрд грн або €115 млн.
Угорський уряд перерахував майже 36 млрд форинтів – це понад 3 млрд грн або €115 млн.

Понад половина грантів, а це щонайменше €62 млн, витратили на утримання освітніх установ, освітні програми й подорожі, підручники та будівництво шкіл і дитсадків.

Крім того, уряд Угорщини також доплачує соціальним працівникам, поміж яких учителі, медики, бібліотекарі, що знають угорську мову.

На розвиток культури на Закарпатті від угорського фонду за останні 10 років надійшло щонайменше €2,5 млн. З нього фінансуються також угорськомовні газети або видання угорської тематики, які безпосередньо отримали орієнтовно €187 тис.

  Найбільшу суму угорських грантів – €34 млн – отримав Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці у місті Берегове.
Найбільшу суму угорських грантів – €34 млн – отримав Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці у місті Берегове.

Якщо проаналізувати всі виплати з урядового фонду Бетлена Ґабора, то найбільше фінансування Закарпаття отримало 2017-го й 2019 року.

"Це може бути й збігом обставин, але 2019-ий – це рік парламентських виборів в Україні. Наприклад, на початку 2019 року угорський уряд надав гроші й на виготовлення рекламних щитів "КМКС" – угорської партії Василя Брензовича. Про які конкретно рекламні щити йдеться – не зазначено. Проте коли в Україні тривав виборчий процес, цивільна мережа "Опора" помітила кілька білбордів із символікою партії", – ідеться в розслідуванні.

Водночас угорці заперечують, що бюджетні гроші сусідньої країни скеровують на політичну діяльність.

У коментарі "Схемам" голова офісу прем'єр-міністра Віктора Орбана Ґерґелі Ґуляш заявив: "Це дійсно важливе завдання угорської держави – підтримувати меншини. Це наш конституційний обов'язок. І я думаю, що це не тільки можливості для Угорщини, але й гарний привілей для України та інших країн, які можуть дістати вигоду від підтримки угорської держави". Він також заперечив, що Угорщина в такий спосіб розповсюджує свою юрисдикцію на сусідні країни, про що кажуть аналітики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путіна, Лукашенка й Орбана визнали ворогами свободи преси

Журналісти також поспілкувалися з кількома отримувачами допомоги від фонду Бетлена Ґабора. На думку цих підприємців, підтримка закарпатських угорців платниками податків Угорщини – це, зокрема, і "підтримка економіки всієї України".

Опитані експерти вважають, що в такий спосіб уряд сусідньої країни може здійснювати вплив на погляди закарпатських угорців і політичне життя регіону.

"Так створюються структури паралельної держави, – каже письменник Андрій Любка. – Тобто є паралельна адміністрація, яка проникла в усі сфери й не просто їх контролює, а й задає їм тон, фінансово утримує, на відміну від неповороткої української бюрократичної машини. Ця паралельна держава формує власну політику. Ремонти шкіл, забезпечення лікарів, виплати угорських пенсій, виплати грантів, поїздки дітей. Будь-що цементує цю спільноту й дає змогу нею керувати".

Зокрема, напередодні угорських виборів 2018 року до прикордонних сіл Угорщини організовано привозили українців з угорськими паспортами. Офіційний Будапешт це ніяк не коментував.

Раніше в СБУ повідомляли про можливу причетність кількох іноземних благодійних фондів і його функціонерів, зокрема, лідера партії "КМКС" Брензовича, до діяльності, спрямованої на порушення державного суверенітету України. Відкрили кримінальне провадження за статтями "Державна зрада", "Фінансування дій, скоєних із метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади в Україні".

Також у судовому реєстрі України є провадження, у яких ідеться про ймовірне підробляння реєстраційних документів для отримання грантів, а також несплату податків. У провадженнях фігурує й угорський урядовий фонд Бетлена Ґабора. У фонді це ніяк не коментували.

Торік міністр закордонних справ Дмитро Кулеба говорив, що Угорщина втручається у внутрішні справи України.

Перед цим двом угорським чиновникам заборонили в'їзд в Україну через агітацію в Закарпатській області на місцевих виборах.

Зараз ви читаєте новину «"Схеми" розповіли, як Угорщина роками нарощує вплив в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути