понеділок, 05 липня 2021 18:29

Путіна, Лукашенка та Орбана визнали ворогами свободи преси

Путіна, Лукашенка та Орбана визнали ворогами свободи преси
"Репортери без кордонів" оновили список ворогів свободи преси. Фото: Pexels

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко та президент Росії Володимир Путіним увійшли до нового списку "ворогів свободи преси".

Його підготувала міжнародна неурядова організація "Репортери без кордонів", повідомляє DW.

Орбан разом з правлячою партія "Фідес" взяли під контроль національні ЗМІ. В Угорщині закрили видання, які критикували уряд. Розслідування тепер публікують лише в невеликих онлайн-ЗМІ. Проурядові засоби масової інформації Угорщини поширюють чорні списки небажаних для влади журналістів.

Глава відділення "Репортерів без кордонів" в Німеччині Крістіан Мір пояснив, що нові фігуранти списку з'явилися в усіх регіонах світу. Вони вдаються до різних методів репресій. Від цього страждають як журналісти, так і звичайні громадяни. Вони позбавляються доступу до незалежної інформації.

РБК підкреслили, що Путін і Лукашенко потрапляли до списку "ворогів свободи преси" протягом близько 20 років.

"З моменту вступу Володимира Путіна на посаду президента РФ, щонайменше 37 репортерів вбили за свою роботу, і майже жоден з цих злочинів не розкрили", - відзначають автори дослідження.

Після протестів на підтримку опозиціонера Олексія Навального і за кілька місяців до виборів до російської Державної думи ситуація для незалежних російських ЗМІ погіршилась. Призупинили роботу декілька опозиційних порталів.

Лукашенко жорстоко придушує будь-яке вільне поширення інформації. Іноземні журналісти не мають можливості там легально працювати.

"Від серпня 2020 року, коли розпочалися протести проти його правління, затримали понад 500 журналістів. Деякі з них зазнали жорстокого поводження у в'язниці. 25 працівників білоруських ЗМІ досі залишаються під вартою", - пишуть РБК.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Катують під вартою та саджають за ґрати: Білорусь назвали найнебезпечнішою країною для журналістів

До списку також увійшли глава адміністрації Гонконгу Керрі Лам, голова КНР Сі Цзіньпін, сирійський лідер Башар Асад, саудівський принц-наступник Мухаммед бін Салман, президент Бразилії Жаір Болсонару.

Звіти "Репортерів без меж" публікують з 2001 року.

2020-го було вбито 50 журналістів через свою професійну діяльність. У щорічному звіті "Репортери без кордонів" йдеться про те, що 68% вбивств сталось у країнах, де немає військових конфліктів.

Зараз ви читаєте новину «Путіна, Лукашенка та Орбана визнали ворогами свободи преси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути