четвер, 10 січня 2013 10:51

СБУ виконуватиме функції "бодігардів" для людей, яких назве Янукович - експерт

СБУ виконуватиме функції "бодігардів" для людей, яких назве Янукович - експерт
Тарас Березовець. Фото: glavcom.ua

СБУ давно втратило свою справжню роль і перетворилася на "службу бодігардів".

Таку думку висловив політолог Тарас Березовець, коментуючи Gazeta.ua звільнення голови СБУ Ігоря Калініна та призначення на цю посаду Олександра Якименка.

"Призначення керівників силових структур, тим більше розвідки, завжди було утаємниченим. Особливо за часів Кучми та Януковича. Це за Ющенка могли назначати таких дипломатів на зразок Наливайченка, - зазначив експерт. - У випадку Калініна спрацювала якась інша логіка. Ми знаємо, що ця людина тривалий час очолювала службу безпеки президента і його функції були саме охоронними, а не функції контррозвідки, які є визначальними для СБУ України згідно із законами та положеннями про неї".

Крім того, Березовець нагадав, що колишній голова СБУ був російським громадянином і тому існував певний рівень недовіри до нього зі сторони офіцерів Служби безпеки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яценюк хоче, щоб ГПУ, МВС та СБУ розслідували порушення на виборах

"Очевидно, що він (Калінін) не зовсім вжився в роль керівника контррозвідувальної структури. Всі ці фактори призвели до рішення Януковича змінити керівника СБУ. Та оскільки такі рішення приймаються утаємничено, залишається невідомим, що саме стало ключовим приводом для зміни очільника СБУ", - підкреслив він.

Водночас, на думку експерта, хоч і нового голову СБУ Якименка вважають "другом сім'ї", з його приходом на нову посаду у роботі СБУ нічого суттєво не зміниться.

"СБУ в технічному плані оснащено набагато слабше, ніж, наприклад, МВС. Велика частина кадрових офіцерів вже давно перейшла працювати у комерційні структури. Крім того, відділилася служба зовнішньої розвідки, куди теж перейшла велика частина офіцерського складу. Тому розцінювати цю структуру на сьогоднішній день як суперрозслідувальну — це утопічно. Вона такою вже років десять не є", - пояснив Березовець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович призначив главою СБУ друга свого сина?

Він додав: "Хоч силовий блок контролюють люди, близькі до Олександра Януковича, та великої ролі саме це призначення не гратиме. Там більше ваги має Мінфін, Міністерство податків і зборів, МВС. А СБУ давно перетворилося на певного роду симулякр. Тому головне завдання СБУ наразі — це виконання охоронних функцій. Охоронні функції — це, по суті, фізичний захист людей, яких Янукович вважає гідними цього. СБУ по суті стає службою бодігардів".

Зараз ви читаєте новину «СБУ виконуватиме функції "бодігардів" для людей, яких назве Янукович - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути