Ексклюзиви
понеділок, 06 серпня 2012 14:05

"З програмою опозиції можна сперечатися, але не збирати вибиті зуби поламаними руками"

"З програмою опозиції можна сперечатися, але не збирати вибиті зуби поламаними руками"
Юрій Луценко вважає, що його дружина борець і тому буде хорошим депутатом. Фото: gazetavv.com

Столичний Печерський райсуд дійшов у справі екс-міністра внутрішніх справ 47-річного Юрія Луценка до фінальної стадії - дебатів. Вони мають відбутися 10 серпня. Потім суддя Анна Медушевська піде до нарадчої кімнати приймати рішення. Луценка звинувачують у службовій недбалості під час організації стеження за водієм екс-заступника голови СБУ Валентином Давиденком у справі про отруєння Віктора Ющенка. Той на засідання суду не з'являється. Надіслав телеграму про те, що не вважає себе потерпілим і просить його більше не турбувати.

Минулого тижня Юрія Луценка включили п'ятим номером у список Об'єднаної опозиції. У п'ятницю список передали у Центрвиборчком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тимошенко потрібна Об'єднаній опозиції як прапор, без неї вони програють - експерт

Юрію Віталійовичу, як ви оцінюєте якість партійних списків?

- Загальна помилка демократичних сил – втаємничення списків аж до партійних списків. Прикро, що виборчі штаби опозиції не продемонстрували свою відмінність від влади у цьому принциповому питанні. Якби вони оприлюднили списки принаймні за місяць до з'їзду, прислухались до думки громадськості, це зняло б і внутрішні емоції і виправило б певні помилки.

Список об'єднаної опозиції має два позитиви. Тактичний – в ньому немає одіозних осіб. Стратегічний – відсутність олігархів. Останнє показує, що опозиційні гасла і цілі на користь середнього класу співпадають з представництвом його у списку. Фактично, це означає дуже важливу річ. Помаранчевий Майдан був революцією середнього класу та патріотичних інтелектуалів. На жаль, Віктор Ющенко не виконав головного завдання лідера цих подій – знищення монополій олігархічної системи, яка душила вільне підприємництво. Юлія Тимошенко робила певні кроки у цьому напрямку, але не мала парламентської більшості, через яку могла б радикально змінити ситуацію.

Розчарування середнього класу було головною причиною поразки демократичних сил на президентських виборах 2010 року. Результатом стало торжество олігархату, який разом із криміналітетом захопив вищу державну владу і безкарно грабує країну. Відтак альтернативою цій мафії може бути лише партія середнього класу, якою поволі стає "Батьківщина". Це видно і по її списку, і по програмі.

Чому у списку Об'єднаної опозиції практично немає "самооборонців" у прохідних місцях?

- Список "Батьківщини" я побачив уже після з'їзду. В попередніх розмовах з Олександром Турчиновим я висловив проханням, щоб усім нинішнім депутатам- "самооборонцям" штаб надав як мінімум можливість балотуватися на мажоритарному окрузі в якості узгодженого депутата від Об'єднаної опозиції. Олесь Доній відмовився від такої пропозиції, Володимир Ар'єв висунутий в 218 окрузі Києва. Юрій Стець, Геннадій Москаль, Юрій Гримчак – у списках. Я вважаю помилкою те, що Гримчак, як і перевірені боями яскраві особистості опозиції Михайло Волинець та Андрій Шкіль, поставлений в "зону ризику" списку. Мене це дуже тривожить через загрозу кримінального переслідування за його активну протидію Харківським угодам.

Ще одна суттєва помилка – не висунення Тараса Стецьківа на його рідному окрузі у Львові. Це – неприйнятний підхід до людини, яка в усіх обставинах була попереду і ніколи не гендлювала переконаннями. Я дружу з Тарасом, дуже ціную його. Зокрема, за його вміння говорити неприємну вождям правду в очі. Таких політиків треба цінувати. Тому я залишаю за собою право підтримувати його на цих виборах всіма мені доступними методами.

Ірина Луценко кілька місяців тому говорила, що не буде брати учать у виборах. Зараз вона 18-та в списку. Яка Ваша точка зору з цього приводу?

- Кандидування Ірини Луценко в списку "Батьківщини" - не наша з нею ініціатива. Я погодився на це і запевняю, що Ірина не йде до парламенту, як символічний носій прізвища Луценка. Ірина пройшла майже два роки випробувань у прямому зіткненні з Системою і тепер готова запропонувати конкретний механізм притягнення до відповідальності виконавців волі мафії. Йдеться не про помсту за Юлію Тимошенко та Юрія Луценка. Треба розробити і внести законопроект про автоматичне усунення з посад та притягнення до відповідальності тих слідчих, прокурорів і суддів, чиї дії визнані Євросудом порушенням прав людини. Україна програла більше 800 таких справ. Це – масове очищення МВС, ГПУ і судів від тисяч "гвинтиків", завдяки яким і знищується перспектива мільйонів людей та країни в цілому. Цей закон – місія Ірини Луценко в парламенті.

Не сумніваюсь, що вона буде гідно себе вести і в інших принципових питаннях. Несподівано високе 18 місце в списку вимагає від неї повної віддачі сил.

Коли життя змусило Ірину стати публічною, я був приємно здивований, що атакуючий стиль в політиці – наша загальна сімейна лінія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нове керівництво "Батьківщини" зачищає партію від соратників Тимошенко — Березовець

Які першочергові завдання зараз стоять перед опозицією?

- Я вже багато місяців говорю: балачки про об'єднання опозиції надто затягнулися. Те, що Юлія Тимошенко з тюрми змогла об'єднати усіх опозиційних лідерів – велика справа, майже подвиг. Але це не достатня причина голосувати за опозицію. Кандидати від "Батьківщини" мають йти до людей, будити їх із заціпеніння перед правлячою мафією, пропонувати демократичну альтернативу. Ніякі "круглі столи" та "шустер-шоу" цього не замінять. Опозиція має бути серед людей. Тільки довіра українського загалу може дати їй перемогу.

Що може привнести Королевська у новий парламент?

- Кампанія Наталії Королевської – неприхована бутафорія. Це не політика, не ідеологія і навіть не позиція. Це шоу симпатичної жінки, пози якої відверто використовує влада для розпорошення опозиційних голосів.

Чого чекати після виборів? Кажуть, що за списками опозиція може взяти більшість, але влада буде перекуповувати мажоритарників. До чого призведе така ситуація?

- Якщо на мажоритарних округах замість вибору у парламент кращих влада зможе переконати людей териконами гречки, що краще ті, у кого влада, - це дасть мафії перепочинок на два роки. У такій, не виключеній ситуації опозиція має зробити все для посилення єдності. Стійкість, принциповість і командність приведе до того, що єдиний кандидат від опозиції виграє у Януковича другий тур президентських виборів. Це вже зараз видно по сумарному відсотку виборців, які підтримують владу і опозицію. Потім відбудеться повторення 2004 року і оточенню Януковича треба буде вибрати – здати владу з Майданом чи без.

Якого ефекту варто очікувати від акції "Україна без Януковича"?

- Після Французької революції і народ, і королі запам'ятали, що каміння вміє літати. Після українського Майдану і народ, і президенти втямили, що на виборах все в руках виборців. Акція "Україна без Януковича" має освіжити страх, що живе в серцях оточення тимчасового володаря української булави.

Скоро два з половиною роки як Янукович став президентом. Чи робить влада висновки зі своїх помилок?

- Влада Віктора Януковича – сама по собі є головною помилкою цих двох з половиною років. І не варто ставити питання, чи зроблять "регіонали" якісь висновки зі своєї політики розбою і брехні. У них все добре – система зняття "гангстерської" ренти з економіки держави діє майже безвідмовно. За ці роки мафія вивела з країни тільки в кіпрську офшорну зону понад 53 мільярди доларів. Можна тільки здогадуватися, скільки вони вкрали всього.

Тому я б відповів питанням на питання: чи зробить народ висновок зі свого вибору 2010 року? Як на мене, тільки барани можуть голосувати за вовків, не задумуючись про те, де візьметься обіцяний їм шашлик.

В якій ми зараз точці?

- Відпущена нам історією 20-річна відлига, очевидно, завершена. Ми маємо декоративну демократію, за лаштунками якої – узурпація влади Адміністрацією президента, безкарність кримінальних кланів, знищення незалежних ЗМІ та мирних зібрань, державний рекет підприємництва, контрольоване владою кривосуддя, тиск та дискримінація української культури як основи нашої незалежності.

З цього рубежу українцям немає куди відступати. На порядку денному - питання національної дієздатності. Ці вибори є черговим плебісцитом саме з цього питання.

Варто усвідомити: на цих виборах немає куди відступати, це бій за особисте і національне виживання 88 відсотків пограбованого суспільства. Простити все, що витворяла влада Партії регіонів за ці два з половиною роки, означає підштовхнути їх зробити це з людьми ще і ще раз!

Так, ми маємо неідеальну опозицію. Згоден з тими, хто критикує спрощеність і популізм її програми, хто незадоволений її списками. Але при всьому цьому – в об'єднаній опозиції представлені політики, а не олігархи і гангстери. Її лідери робили помилки, але не перетворювали Україну в закрите акціонерне товариство "Межигір'я", де все належить правлячій Сім'ї. З програмою опозиції можна сперечатися, але не збирати вибиті зуби поламаними руками.

Вибір між Партією регіонів і "Батьківщиною" - це не вибір між двома політичними силами. Це вибір між мафією і демократією. Демократію можна удосконалювати і навіть відправляти у відставку. Мафію можна тільки перемагати. І це справа не Юлії Тимошенко, Арсенія Яценюка, Віталія Кличка, Анатолія Гриценка чи Юрія Луценка. Це справа кожного, хто хоче жити, а не виживати в Україні. Влада Януковича забрала у нас майже всі права. Крім права на особистий вчинок. Результат виборів залежить уже не від політиків, а від громадян України. Оминути цей вибір неможливо. Для багатьох громадян цей вибір буде важким. Але життя вчить, що тільки те, що важко, те й важливе по-справжньому.

Дати бій мафії – означає не просто зробити вибір на користь об'єднаної опозиції на цих парламентських виборах. Це означає отримати те, що не може дати вам ніхто, - стати вільною людиною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для висунення Тимошенко і Луценка за списком партії є юридичні підстави - Яценюк

Коли зміниться влада і політв'язнів випустять, будете вимагати, аби винних покарали?

- При нинішньому складі Генпрокуратури та судів провести правове покарання виконавців та організаторів політичних репресій - неможливо. Саме тому я пропоную прийняти закон про обов'язковість відсторонення від посад тисяч слідчих, прокурорів та суддів, чиї дії були визнані Європейськім судом порушенням прав українців. Це дасть не тільки масове очищення правоохоронної і судової системи від бруду, але й зупинить на майбутнє "телефонне право" нової Генпрокуратури і нової Адміністрації президента.

Крім того, треба ввести повноцінний суд присяжних із 12 осіб, як форму прямої участі народу у визначенні вини чи невинуватості службовців вищих категорій. От після створення такої об'єктивної і незалежної системи я обов'язково подам заяву про притягнення до кримінальної відповідальності організаторів та виконавців політично вмотивованої розправи наді мною.

Зараз ви читаєте новину «"З програмою опозиції можна сперечатися, але не збирати вибиті зуби поламаними руками"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути