Ексклюзиви
четвер, 15 серпня 2019 11:24

Росія зараз грає Зеленського. Грає у повному розумінні — головне з інтерв'ю Безсмертного

Росія зараз грає Зеленського. Грає у повному розумінні — головне з інтерв'ю Безсмертного
"Я сказав би навіть так: заморозка конфлікту на Донбасі взагалі може стати мрією", — Безсмертний. ФОТО: УНІАН

Після свого звільнення з політичної підгрупи ТКГ Роман Безсмертний дав велике інтерв'ю BBC. Говорив про Зеленського, Донбас і 6 серпня, коли під Павлополем загинули четверо українських морпіхів. І про те, як на це відповіла Україна.

Gazeta.ua виокремила головне.

Чому не зміг відмовити Зеленському

Якби не наближення 17 липня чергової зустрічі в "Мінську", то, зрозуміло, що я би сказав "ні" (відмовився від повернення в ТКГ. — Gazeta.ua) і все. Але уявіть собі, планово відбуваються переговори, а представника від України немає. Це негарно.

Коли я повернувся (з "Мінська". - Gazeta.ua), була зустріч і розмова з президентом, де ми, як мені здалося, один одного почули. Говорили десь до години часу — поточні питання, питання стратегії, тактики. На зустрічі були Кучма, Пристайко (заступник голови МЗС. — Gazeta.ua) і Демченко (радник Зеленського. — Gazeta.ua).

Йшлося про конкретні завдання (від Зеленського. — Gazeta.ua) і все, що ми обговорювали під час першої зустрічі, досягнуто. І там, де треба було стримати, і за тими позиціями, де треба було просунутися, - ми це зробили.

Як росіяни стали м'ясом

Зранку 6 серпня, о 10:20 обстріл в районі Павлополя, де гинуть чотири морпіхи. Через 3 години того ж дня Дейнего (так званий міністр закордонних справ ЛНР. - Gazeta.ua) і Кобцева (так звана омбудсмен ЛНР. - Gazeta.ua) переходять із окупованої території на сторону, яку контролює Україна, у районі Станиці Луганської. Пізніше Пушилін (лідер так званої ДНР Денис Пушилін. - Gazeta.ua.) робить заву про те, що українські військові обстрілюють школу в Горлівці, її показують російські ЗМІ. Я у цей час набираю військових і питаю: "Скажіть. У групі "Північ" знали, що відбулося в секторі "Схід". Відповідь: "Знали факт, не знали обставини". Друге питання: "А на рівні польових командирів інформація була відома?". "Ні".

Якщо ми уявимо ситуацію, що на рівні польових командирів стає відомо, що в умовах режиму тиші вбито чотирьох морпіхів, як ви думаєте, яка була б реакція командира взводу, командира групи і так далі? Вони б із цього Дейнеги і Кобцевої зробили б там решето. Якби українська сторона відреагувала так, як із самого початку розраховували (російська сторона. - Gazeta.ua), то це призвело б не просто до початку конфлікту, а до початку широкомасштабних бойових дій. Їх як м'ясо кинули туди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Безсмертний поплатився за заяву про паузу України в "Мінську" — політолог

6 число - це удар по Зеленському. І це була катастрофа його курсу в мирному процесі. Його врятував абсолютно незрозумілий для мене випадок - просто (до військових у районі Станиці Луганської. - Gazeta.ua) не дійшла інформація про загибель чотирьох морпехів.

Що радив оточенню Зеленського після обстрілу біля Павлополя

Негайно скликати ОБСЄ, ТКГ. Заявити про вихід із Мінського процесу, поки не покарають тих, хто вчинив це. Перекривати КПВВ. Далі перекрити комунікації, бо, не дай Бог, зараз почнеться стрільба, ударять, умовно, по газогонах і водогонах - це буде катастрофа.

Але в результаті ми отримали дзвінок (Зеленського. - Gazeta.ua.) Путіну, що свідчило про те, що навколо президента не змогли об'єктивно оцінити, що відбулося.

Про ідею російськомовного каналу про Україну

Повна дурниця. Змагатися з російськомовними телеканалами в Україні, у світі - це просто тратити гроші даремно, бо у нас немає такого ресурсу, яким ми можемо перебити росіян.

Про Росію, яка грає

Бачення (Зеленського на відносини з Росією. — Gazeta.ua) зараз формується. Він кидає пробні камені, засвоює матеріальну частину. З огляду на те, як багато росіян зраділи виходу указу (про звільнення Безсмертного. - Gazeta.ua), я розумію, що маю рацію про 6-те число. Маю рацію, що ми є свідками гри кота і миші. Навіть мишеняти. Очевидно, що Росія зараз грає Зеленського. Грає у повному розумінні.

Про Медведчука

Це добре (що Медведчук не їздить на переговори в "Мінськ". — Gazeta.ua).

Про майбутнє Мінських перемовин щодо Донбасу

ТКГ із вирішення конфлікту в Нагорному Карабаху засідає в "Мінську" вже 29-й рік. Тільки тут так не буде, тут сюжет інший. Тут конфлікт не піддається заморозці. Я сказав би навіть так: заморозка конфлікту на Донбасі взагалі може стати мрією. Цей конфлікт не буде замороженим, бо відкритий канал постачання зброї.

13 серпня президент України Володимир Зеленський звільнив Романа Безсмертного з посади представника України в Тристоронній контактній групі. Сам Безсмертний дізнався про своє звільнення зі ЗМІ.

Кількома днями раніше Безсмертний заявив, що після загибелі чотирьох військових на Донбасі Україна мала б призупинити участь у Мінських переговорах.

Роман Безсмертний - український політик, державний діяч, дипломат, один із авторів Конституції України. 2015-го був уповноважений представляти Україну в політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі. Вийшов із Мінського переговорного процесу 2016-го. 10 липня президент України Володимир Зеленський повернув його до Тристоронньої контактної групи, звільнивши перед цим Олександра Моцика.

Зараз ви читаєте новину «Росія зараз грає Зеленського. Грає у повному розумінні — головне з інтерв'ю Безсмертного». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути