Ексклюзиви
четвер, 13 грудня 2007 08:51

Росія постачатиме газ в Європу в обхід України

Глава МЗС РФ Сергій Лавров вважає, що стабільність постачань російського газу на Захід залежить не від Москви, а від країн-транзитерів, саме тому Росія і прагне до торгівлі без посередників.

"Європі потрібно вирішувати питання не з Москвою, а з країнами, що здійснюють транзит. В усіх випадках відповідальність за порушення постачань лежала саме на країнах, через які транспортується газ", - сказав Лавров в інтерв"ю Бі-Бі-Сі.

При цьому він зазначив: "З Україною були підписані контракти на певних умовах, які порушила Україна. Те ж відбулося з Білорусією".

"В обох випадках ми не порушили жодного свого зобов"язання у відношенні як цих двох держав, так і західних країн", - наголосив глава МЗС РФ.

За його словами, "Путін відповідав на дзвінки своїх європейських колег і говорив їм, що, якщо вони так стурбовані, то нехай уплинуть на своїх партнерів, транзитні держави, щоб вони не були причиною занепокоєння".

"У результаті це спрацювало. Президент (Віктор) Ющенко в січні 2006 висловив задоволення новим контрактом", - відзначив Лавров.

На його думку, законне право Росії - домагатися торгівлі з іншими країнами без посередників:

"Ми не хочемо продавати газ транзитом через країни, які будуть його красти або просто не платити за нього. Тому будуються порти, що дозволять експортувати паливо прямо в країни Європи", - підкреслив міністр, повідомляє Інтерфакс.


Зараз ви читаєте новину «Росія постачатиме газ в Європу в обхід України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути