вівторок, 18 травня 2010 13:26

Росія не відступиться від Керч-Єнікальського каналу - Удовенко

Росія не відступиться від Керч-Єнікальського каналу - Удовенко

Росія навряд чи уступить Україні Керч-Єнікальський канал.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав екс-міністр закордонних справ Геннадій Удовенко.

"Переговори про демаркацію і делімітацію кордонів у Керченській протоці тривають уже 13 років, але за цей час ніякого прогресу не відбулося. Важко сказати, на які чергові поступки піде Україна. А от Росія ніколи не ходить на поступки", - сказав екс-міністр.

Він зазначив, що при підписанні договору країни мають керуватися Угодою про дружбу, співробітництво і партнерство України і Росії й Міжнародною конвенцією з морського права. Проте з останнім документом Росія, ймовірно, зволікатиме.

Екс-міністр нагадав, що нещодавно Білорусь ратифікувала угоду про українсько-білоруський кордон. Країна тягнула за підписанням угоди близько 10-ти років, однак Україна все-таки добилася ратифікації документу. Тепер Україна має захистити свої національні інтереси у переговорах з Росією.

"Перед підписанням договору про тимчасове перебування Чорноморського флоту РФ президентами Борисом Єльциним і Леонідом Кучмою у 97 році, переговори йшли 5 чи 6 років. У них брали участь сотні експертів. Росія вже тоді наполягала про базування на 50 років, але ми витримали, не пішли на це. Натомість договір про продовження перебування флоту підписали за день", - сказав Удовенко і зазначив, що подібні поспішні рішення можуть прийматися і щодо Керч-Єнікальського каналу.

Говорячи про кошти, які України може втратити, пішовши на поступки щодо каналу, Удовенко підкреслив: "Оці мільйони, які ми ніби-то заробляємо каналом, такі ж міфічні, як і ті 40 мільярдів доларів, які Росія не буде з нас брати за газ".

Нагадаємо, у переговорах з Росією Україна наполягає на українській приналежності Керч-Єнікальського каналу. Російська сторона з цим не згодна. Зараз російські судноплавні компанії платять Керченському порту за проводку суден Керч-Єнікальським каналом біля 150-180 млн. доларів на рік.

Президент Віктор Янукович вчора зазначив, що рішення про делімітацію українсько-російського морського кордону буде прийнято найближчим часом.

Зараз ви читаєте новину «Росія не відступиться від Керч-Єнікальського каналу - Удовенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути