субота, 15 травня 2010 11:45

До візиту Медведєва готують угоду про делімітацію Керченської протоки

До візиту Медведєва готують угоду про делімітацію Керченської протоки

Україна і РФ прискореними темпами готують угоду про делімітацію (позначення кордону на картах) Керченської протоки.

Джерело повідомляє, що сторони хочуть підготувати угоду про делімітацію до 17 травня, але ймовірність того, що під час візиту Дмитра Медведєва до Києва даний договір ще не буде підписаний, залишається дуже високою.

В угоді, що готується, Київ пропонує, щоб делімітація українсько-російського морського кордону проходила відповідно до лінії, позначеної на радянських картах. Це означає, що Керч-Єнікальський канал знаходитиметься в українській частці Керченської протоки. При цьому Україна гарантує свободу судноплавства російським кораблям. А для експлуатації каналу буде створено спільну корпорацію.

Плани створити комісію з питань спільної експлуатації каналу не викликали захоплень у асоціації лоцманів України. Її президент Віктор Бездольний уже заявив, що оскільки канал знаходиться на балансі українського суб'єкта господарювання, саме Керченський порт несе всю відповідальність у сфері безпеки мореплавання. В той же час "комісія, навіть міжнародна, яка не є по суті господарюючим суб"єктом, не має права втручатися в господарську діяльність українського підприємства, а також виконувати функції української виконавчої влади. Тому теза про спільну експлуатацію Керч-Єнікальського каналу якоюсь спільною комісією не відповідає національному і міжнародному праву".

Зараз Керч-Єнікальський канал перебуває на балансі Керченського морського торгового порту, а лоцманську проводку судів здійснює наше державне підприємство "Дельта-Лоцман". За даними масмедіа, загальний прибуток від використання іноземними кораблями каналу складає 80-100 млн дол, при цьому частка росіян - близько 15 млн дол.

Дзеркало тижня

Зараз ви читаєте новину «До візиту Медведєва готують угоду про делімітацію Керченської протоки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути