Ексклюзиви
середа, 30 травня 2007 08:15

Росія і Молдова таємно готують договір по Придністров"ю

У опублікованій в середу статті "Незалежна газета" стверджує, що Росія і Молдова готують нову угоду по Придністров"ю.

За даними видання, країни, нібито, близькі до укладення сепаратного договору, за яким Росія збереже військову присутність в Придністров"ї на найближчі 10 років, а невизнана республіка повернеться до складу Молдови, зберігши за собою особливий статус. Молдова в обмін на підпис під договором зможе повернути собі втрачений доступ на російський винний ринок.

Нагадаємо, що в 2003 році Воронін відмовився підписати вже узгоджений всіма сторонами переговорів "план Козака", який також передбачав збереження російської військової присутності в регіоні. Як відзначає "НГ", просочування інформації про підготовку нової російсько-молдавської угоди спеціально організоване антиросійськими фігурами в оточенні Вороніна, що раніше сприяли провалу "плану Козака" і бажаючими не допустити підписання його аналога.

Як вважає видання, старт російсько-молдавських переговорів, що ведуться за спиною решти учасників відкритого переговорного процесу, в якому окрім Росії задіяні Україна, ОБСЄ і, як спостерігачі, ЄС і США, був даний осінню 2006 року на саміті СНД в Мінську, під час зустрічі президентів Росії і Молдови Володимира Путіна і Володимира Вороніна. Президент Росії тоді начебто погодився на відновлення поставок молдавського вина до Росії, проте за станом на кінець травня 2007 року вони так і не розпочалися, що відзначив недавно Володимир Воронін.

Газета підкреслює крайню важливість для Молдови повернення втраченого доступу на російський винний ринок, закритого для цієї країни в 2006 році в результаті ембарго, введеного російськими властями під приводом невідповідності молдавської продукції російським санітарно-гігієнічним стандартам. За деякими даними, доходи Молдови від продажу вина за перші місяці 2007 року скоротилися у порівнянні з аналогічним періодом 2006 року більш ніж в три рази, передає Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Росія і Молдова таємно готують договір по Придністров"ю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути