субота, 29 січня 2022 14:25

Спецтема: Ворог біля українського кордону

"Росія хоче схилити Київ до капітуляції": що означає запрошення Зеленського до Путіна

"Росія хоче схилити Київ до капітуляції": що означає запрошення Зеленського до Путіна
"Тиск і погрози застосування сили – це останній аргумент РФ. Хочуть схилити Київ до капітуляції", каже експерт-міжнародник Олександр Хара. Фото: Офіс президента

Запрошення президента Володимира Зеленського у Росію на перемовини – це відволікаючий маневр. Так хочуть схилити Україну прийняти капітуляційні умови Росії. Таку думку Gazeta.ua озвучив експерт-міжнародник Олександр Хара.

"Це відволікаючий маневр. Росія накопичує сили і засоби на наших кордонах. Тиск і погрози застосування сили – це останній аргумент РФ. Хочуть схилити Київ до капітуляції. Прагнуть визнати, що Україна не є незалежною, знаходить у сфері впливу Росії. Сподіваюся, такого візиту не буде, а українська влада не погодиться на капітулятивні вимоги", – каже Хара.

Україна 25 січня в перемовинах у "Нормандському форматі" нічого не втратила, говорить експерт.

"Це найголовніше досягнення. Друге – ми вкотре отримали запевнення, що здійснюватиметься безумовне припинення вогню. Особливо вірити у це не можна. Бо таких запевнень з боку РФ було сотні. Але якщо це відбудеться, то це добра новина", – наголошує Хара.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обід у Верховній Раді: скільки коштує поїсти нардепам

"Росія намагається показати себе готовою до діалогу. Фактично, я впевнений, вони виставляли ультимативні вимоги до України. І чекатимуть, щоб наша країна відреагувала. Фактично – кинули м'яч на наше поле. Жодні їх вимоги є для нас неприйнятними. Дмитро Козак (заступник глави адміністрації президента РФ – Gazeta.ua) по результатах зустріч був незадоволений. Проксі-сили Росії так звані ЛДНР не визнають наші західні партнери. Ніхто не робить вигляд, що РФ – це посередник, а не сторона конфлікту. Це принципові речі – ми не можемо погоджуватися на російську трактовку подій", – каже експерт-міжнародник.

Росія погрожує Україні широкомастабним вторгненням – це продовжуватиме висіти над нами, наголошує Хара.

"Але більшість українців не підтримують надання додаткового статусу Донецьку і Луганську, ніж той, що був до 2014-го. Люди розуміють, це не про російську мову для етнічних росіян. Йдеться про те, щоб керувати Україною руками проксі-російських сил. Маємо активне громадянське суспільство, яке виступає проти кремлівської трактовки Мінських домовленостей. Воно тисне на владу. Завдяки цьому на такі речі влада не погоджується. У нас є Збройні сили. Люди готові брати зброю, щоб відбивати чергову агресію. Маємо також партнерів. США, які попередили РФ про негативні економічні наслідки у разі наступу. Це наші запобіжники. Чи спрацюють – побачимо. Але сигнали Москві є – що будуть великі втрати і для окупаційного контингенту, і для громадян РФ", – каже експерт.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров запросив українського президента Володимира Зеленського в РФ. Пропонує зустріч у Москві, Сочі або Санкт-Петербурзі. Пропонує обговорити поліпшення економічних відносин.

26 січня у Парижі відбулися переговори радників лідерів країн "Нормандського" формату". Вони тривали 8,5 годин. У зустрічі взяли участь заступник глави адміністрації президента РФ Дмитро Козак, голова Офісу президента України Андрій Єрмак, а також дипломатичні радники президента Франції Еммануеля Макрона та федерального канцлера Німеччини Олафа Шольца.

Сторони мають розбіжності щодо виконання та трактування Мінських домовленостей, але є велике бажання працювати над їхнім вирішенням, заявив Андрій Єрмак.

Зараз ви читаєте новину «"Росія хоче схилити Київ до капітуляції": що означає запрошення Зеленського до Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути