середа, 30 березня 2022 18:36

Спецтема: Війна Росії проти України

"Росія готується до штурму на одному з напрямків" – висновки з переговорів РФ та України

"Росія готується до штурму на одному з напрямків" – висновки з переговорів РФ та України
Росіяни самі не підуть з тих позицій, на яких міцно стоять, наголошує Олексій Голобуцький. Фото: "Фокус"

Росія поки публічно не висунула свої умови, про які говорили на переговорах 29 березня. Позиція Російської Федерації напряму залежить від подій на східному фронті в Україні. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог Олексій Голобуцький.

"Ми почули поки що тільки наші умови. За кілька тижнів почуємо російські. Тому що ситуація на фронті поки що не на їх боці – вони точно не отримали бажане. Плюс проблеми в їхній економіці. І тому Росії треба вести переговори, робити вигляд, що вони відводять війська – але це все не від хорошого життя. Зараз росіяни спробують зробити штурм Донецької і Луганської областей, захопити Маріуполь, спробувати щось на Харківському напрямку. Якщо цього не вийде, то обговорюватимуть наші умови. Якщо вийде, то висунуть свої – ще гірші для нас. Переговори залежать напряму від подій на фронті та в економіці", – говорить Голобуцький.

Росіянам для мобілізації потрібно три-чотири місяці. Тож можуть спробувати на цей час увійти у переговорний процес, пояснює політолог.

"Росіяни кинули у перший тиждень найкращі частини, які були у Гостомелі, йшли на Київ. Зараз беруть людей з вулиці, найманців – і це не вирішує нічого. У Росії ще є економіка, проблеми у Нагірному Карабасі, Сирія. Але передишка потрібна не лише Росії, а й нам – щоб накопичити зброю, продумати логістику, відновити якусь інфраструктуру. У нас теж проблеми з економікою – треба, щоб у міста, де відносно тихо, повернулися люди", – каже Голобуцький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У Путіна є причина шукати перемир'я" – чому Росія заговорила про успіхи в переговорах

Деякі умови, які озвучила на пресконференції українська сторона, викликають питання, уточнює політолог.

"Є питання щодо референдуму, на який пропонують винести мирну угоду з Росією. Важко уявити, як це відбуватиметься. Виникає питання, що буде, якщо люди скажуть "ні". Але ці умови – проміжний варіант, бо все залежатиме від наших успіхів на фронті. Хоча в Росії вже кажуть, що з приводу Криму вони взагалі не говоритимуть. А питання Донбасу – наразі не обговорюється, бо не відомо, що вийде у росіян. Після передишки у пару днів почнеться наступ РФ на Сході. Але це не знімає загрозу ракетних ударів по всій Україні", – каже Голобуцький.

Росіяни самі не підуть з тих позицій, на яких міцно стоять, наголошує політолог.

"Розведення військ станом на 23 лютого – це наша умова. На неї Росія не піде. Вони, скоріше за все, знімуть частину своїх військ з Києва та Чернігова. Але з Донбасу та Херсонщини – ні", – говорить Голобуцький.

29 березня в Стамбулі відбулися переговори між Україною та Росією. Давид Арахамія заявив, що сторони обговорювали розведення збройних сил до ліній, які існували станом на 23 лютого, надання Україні безпекових гарантій, проведення впродовж наступних 15 років переговорів щодо статусу Криму та переговори щодо статусу ОРДЛО.

Напередодні переговорів, джерела видання "The Financial Times" повідомили, що Росія нібито зняла свої вимоги до України щодо "денацифікації", "демілітаризації" та статусу російської мови в Україні.

Зараз ви читаєте новину «"Росія готується до штурму на одному з напрямків" – висновки з переговорів РФ та України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути