Ексклюзиви
понеділок, 17 травня 2010 18:53

Росія добудує майже готовий ракетний крейсер "Україна"

Росія добудує майже готовий ракетний крейсер "Україна"

Росія добудує крейсер "Україна", який готовий на 95%, але добудувати який одна Україна не зможе, заявив президент України Віктор Янукович на спільній прес-конференції з президентом РФ Дмитром Медведєвим у Києві в понеділок.

Ракетний крейсер "Україна" (перейменований в 1998 році, до цього - "Адмірал флоту Лобов" - ред.) був закладений на потужностях Миколаївського "Суднобудівного заводу ім. 61 комунара" у 1984 році за замовленням ВМФ колишнього СРСР і повинен був стати четвертим кораблем проекту 1164, відомого під назвою "Атлант".

У 1990 році крейсер був спущений на воду, в 1996 році - його добудова була припинена у зв'язку з відсутністю фінансування. У 2000-2001 роках крейсер планувалося ввести до складу ВМС України, однак пізніше було визнано відсутність доцільності в кораблі такого класу для українських ВМС. В даний час крейсер залишається на балансі заводу - виробника.

Згідно озвученим раніше даним, утримання крейсера обходиться у близько 5 млн грн. на рік.

На різних етапах у числі потенційних покупців крейсера розглядалися РФ, КНР, Індія.

У 2005 році в ході переговорів міністрів оборони України та РФ у Москві було ухвалено рішення не добудовувати крейсер (ракетне озброєння для нього виробляє РФ - ред.) з причини відсутності потреби в даному військовому кораблі збройних сил держав.

Навесні 2010 року член комітету Держдуми РФ з оборони Михайло Ненашев заявив про те, що крейсер "Україна" може увійти до складу ВМФ РФ.

Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «Росія добудує майже готовий ракетний крейсер "Україна"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути