вівторок, 18 червня 2013 15:59

Робочі будні Верховної Ради: кнопкодави і хворі чиновники-професіонали
17

Фото: Фото: Сергій Старостенко

- Президент Віктор Янукович запросив на зустріч усіх керівників фракцій та голову Верховної Ради. Така зустріч відбудеться завтра о 14.30 у приміщенні Адміністрації президента, - розпочинає ранкове засідання парламенту спікер Володимир Рибак.

Його заяву народні депутати сприймають оплесками. Заради цього опозиція минулого сесійного тижня два дні блокувала трибуну. Зранку ж у Верховній Раді вже злагода – депутати як від опозиції, так і від влади дружно прийшли на засідання та розсілися по своїм місцям. Трибуна ВР вільна. Реєструється 365 народних депутатів.

- Я прошу голову сказати, чи відбудеться зустріч фракцій опозиції з президентом, - підходить до трибуни лідер "Батьківщини" Арсеній Яценюк. - Ми наполягаємо на цій зустрічі, яка має бути відкритою. Ми маємо йому пояснити, що відбувається у державі. А для цього необхідно, щоби президент хоч на годину став головою всієї країни.

Кілька секунд перешіптується із Рибаком та повертається до трибуни. Говорить про питання, які опозиція має намір обговорити з гарантом.

Свою позицію щодо зустрічі із президентом висловлює і лідер УДАРу Віталій Кличко. На його думку, у зустрічі в Адміністрації президента сенсу немає, президент має особисто прийти до депутатів у ВР.

- Придумали привід для блокування – зустріч із президентом, - скаржиться на опозиціонерів слідом за ним комуніст Адам Мартинюк. – Так зустріч із президентом у вас поодинці відбувається постійно. Ви ж всі туди ходите, тільки не разом!

Опозиціонери свистять, "регіонали" зі сміхом плещуть у долоні.

Депутати переходять до голосування за внесення законопроектів до порядку денного. На кожне з них перепадає не більше хвилин.

- Отак я розумію продуктивну роботу, - посміхається Рибак і пропонує працювати до розгляду всіх питань порядку денного, та депутати перепрацьовувати не планують і ідею не підтримують.

На голосування ставиться питання про внесення до порядку денного законопроекту 2290а щодо запровадження векселів. "За" голосують 228 депутатів. Опозиціонери здіймаються з місць, показують на "регіоналів" та один за одним кричать щось спікеру. Той робить вигляд, що нічого не бачить.

- Було зафіксовано неперсональне голосування депутатами від фракції Партії регіонів. Ми вимагаємо переголосування, - врешті у мікрофон пояснює "свободівець" Олексій Кайда.

Хто голосував не персонально? Є такі?, - питається у зали спікер і не почувши відповіді, ставить на голосування інший законопроект.

За регламентом треба називати не тих, за кого голосують, а тих, хто голосує. А це депутати від Партії регіонів В'ячеслав Задорожний і Олексій Білий. Ганьба!, - бере слово інший "свободівець" Андрій Мохник.

- Задорожний, вийди покажись, - посміхається спікер. Той підходить до трибуни.

- Я голосував особисто, - зніяковіло відказує та повертається на місце Опозиціонери весело сміються.

- Нехай ще й Білий вийде. Є такий? Немає у залі Білого, – коментує Рибак і продовжує засідання. Гамір у залі вщухає.

За годину зі звітом про виконання державного бюджету виходить заступник міністра фінансів Анатолій Мярковський. Виступає кілька хвилин. Його заледве чутно. До нього та спікера підходять декілька нардепів, сперечаються. Врешті Рибак на вимогу опозиціонерів оголошує півгодинну перерву. В опозиції пояснюють – чиновник прийшов до парламенту п'яним.

- Коли я підійшов до трибуни, біля трибуни в радіусі п'яти метрів ... напевно, всі знають, як несе від людини, яка тільки що відірвалася від горілки, - розповідає вже у кулуарах "свободівець" Ігор Швайка. Його обступають журналісти. - Я прошу вибачення, перший заступник міністра фінансів прийшов до парламента в нетверезому стані.

- Коли він ледве намагався зв'язати слова в речення, то це означає, що людина, або смертельно втомлена, або перебуває під впливом якихось факторів. Мій висновок: звіту про виконання Держбюджету не було, а прийшов п'янючий заступник міністра. Після оголошення цього факту він втік, тримаючись за крісла, і не маючи можливості навіть самостійно пересуватися, - продвожує "свободівець".

Увесь час поряд стоїть народний депутат від ПР Володимир Макеєнко, слухає. Врешті не витримує і перебиває Швайка.

- Ви самі зробили свій висновок, - обурливо каже "регіонал". — Мярковський — єдиний професіонал в Україні.

- Так, який може говорити про Бюджет у п'яному вигляді, - посміхається "свободівець".

- Це єдиний професіонал!, - не вгаває Макеєнко.

- Якому дозволено ходити на роботу п'яним!, - не дає завершити Швайка, зривається на крик.

Ви не експерт, не робили експертизу, - відказує нардеп від ПР. - Я підійшов до нього, і він почав пити пілюлі і воду. Людина викликала нашого лікаря ВР, і той почав міряти тиск. Людині стало погано. То звичайне явище, - пояснює "регіонал".

- Оце - обличчя Партії регіонів із їхнім урядом, який п'янючий ходить до Верховної Ради, - кидає на останок Швайка і йде. Макеєнко ще пару хвилин виправдовує чиновника.

Нардепи сходяться до сесійної зали.

- Ми на вечір викликали міністра фінансів, - на ходу каже Яценюк. – Тільки він повинен зачитувати звіт щодо держбюджету. А як працює уряд, ми вже сьогодні на трибуні побачили, - додає та зникає за дверима зали.

Там вже спікер розповідає, що повторна доповідь Мярковського запланована на 16.00. Наразі він проходить експертизу на наявність у крові алкоголю.

Зараз ви читаєте новину «Робочі будні Верховної Ради: кнопкодави і хворі чиновники-професіонали». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути