неділя, 22 листопада 2015 16:25

"Ризикуємо перетворитися на Росію" - Головаха

"Ризикуємо перетворитися на Росію" - Головаха
фото: infomist.ck.ua

За найгіршого сценарію, Україна ризикує перетворитися на Росію. Тільки з м'якшим національним забарвленням. Про це в інтерв'ю "Газеті по-українськи" сказав заступник директора Інституту соціології Євген Головаха.

"Країна у стані війни витрачає багато ресурсів — фінансових і людських. Мобілізація суспільства призводить до погіршення ситуації з демократією. Це погано. Тому війну треба закінчувати. Скільки вона триватиме, стільки й втрачатимемо демократичних засад. За найгіршого сценарію, ризикуємо перетворитися на Росію, тільки з м'якшим національним забарвленням. Уже менше тих, хто мають надію на краще. Але поки що це не фатально, все — в наших руках. Багато залежить від політики влади. Також — чи відтворюватимуться і працюватимуть волонтерські рухи в мирному житті", - зазначив він.

За його словами, після обрання влади потрібно одразу ж контролювати її.

"Чимало хто з тих, хто мав би це робити, пішли на посади: громадські активісти, волонтери, майданівці, журналісти. І загрузли там. Їхній потенціал не був використаний", - додав Головаха.

Він вважає, що українці входять у третій рік після початку Майдану з відчуттям, що зміни таки відбулися.

"Наше суспільство вже ніколи не буде таким, як до кінця листопада 2013 року. Йдемо з надіями, що ці зміни закріпляться. Але є й сумніви. Бо реформи відбуваються недостатньо швидко й радикально. Більшість українців вважають: треба закінчувати війну. Тому підтримують Мінські угоди. Найбільше на сході країни, найменше — на заході. Що далі від лінії фронту, то радикальніші настрої. Хто не живе під обстрілами, тому здається, що краще все вирішити воєнним шляхом. Збільшується агресія — в суспільстві, у політичній боротьбі. Протестні настрої зростають. Наступний рік буде тривожний", - наголосив експерт.

Зараз ви читаєте новину «"Ризикуємо перетворитися на Росію" - Головаха». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути