Ексклюзиви
пʼятниця, 07 листопада 2008 12:58

Регіонам не вистачає жінок-депутатів в Раді

Скільки б чоловіки не розповідали, що жінка має керуватися правилом трьох "К": ""Kinder, Kuche, Kirche", тобто прямим текстом заявляючи, що її місце – таки на кухні, в українському парламенті за останні роки почало з"являтися все більше представниць прекрасної статі. Хоча, як вважають в ООН, і тих мало. Заступник постійного представника Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні Йоанна Казана-Вишневецька зробила заяву, що у ВРУ жінки-політики складають не більше 8,2% парламентаріїв, у той час як у демократичних країнах світу цей показник складає не менше 17,8%. Вона роз"яснила, що жінки не готові йти в політику через те, що в Україні нема можливості нагляду за дітьми при їхній відсутності – не розвинені відповідні соціальні служби.

ForUmвирішив з"ясувати, а чи дійсно у нашому, хоч і розпущеному (чи все ж таки ні?), парламенті шостого скликання бракує слабкої половини суспільства?

Президент аналітичного центру "Академія", екс-народний депутат Олександра Кужель розповіла, що абсолютно згодна з тим, що в українському найвищому законодавчому органі бракує жінок. "Потрібно обов"язково провести, як у скандинавських країнах, квотування років на 5-10, поки зміниться ментальність і культура", - пояснила вона.

На думку Кужель, чоловіки-політики не сприймають жінок як рівних партнерів. "Вони кажуть, що жінки – слабка стать, але не розуміють, що слабкою жінка може бути, коли потрібно стрибнути через яму, а чоловік може подати руку. А у мозковій атаці та у порядності жінки їм не поступаються", - зазначила екс-депутат.

Президент "Академії" навела приклад, що коли обговорювалася тема про те, що жінок має бути не менше 30% у кожній із партій, молодий журналіст її запитав: "А що, у нас є 30% жінок, готових іти у політику?" Я йому відповіла: "Тобто Ви абсолютно впевнені, що 70% готових чоловіків є". От чому я кажу про квотування, адже чоловіки абсолютно впевнені, що раз вони у штанях, раз вони чоловічої статі, то можуть бути політиками. Але як приклад навіть зараз можна навести масу хороших жінок-політиків: Катерина Ващук, Раїса Богатирьова, Тетяна Бахтєєва, Олександра Кужель, Наталя Королевська, Ірина Акімова. Тобто є маса жінок, які можуть дати приклад чоловікам", - упевнена Кужель.

Народний депутат із ПР Юрій Мірошниченко також розділяє думку ООН: "Мені бракує жінок у парламенті. Жінки – це животворне начало. У будь-якій справі її присутність мотивує чоловіків на позитивні емоції і творчі процеси. Тому я особисто розділяю точку зору ООН. Я із задоволенням був би на боці тих, хто голосував би за жінок. Але, на жаль, демократія передбачає право вибору з боку виборців, саме вони визначають, хто буде у ВРУ представляти їхні інтереси".

На думку нардепа, місце жінки не тільки на кухні. "Кухня – традиційне місце, де жінка відчуває себе господинею. Тому не варто її позбавляти цього відчуття. Але водночас не треба обмежувати жінку в її прагненнях до самореалізації", - пояснив він.

Парламентарій із БЮТ Валерій Писаренко, коментуючи заяву Казана-Вишневецької, сказав: "ООН можна відповісти, що жінок рахують не за кількістю, а за якістю. У нас бойові, прекрасні жінки. Українські жінки і без політики управляють усіма процесами, які відбуваються в Україні, через українських чоловіків".

Він звернув увагу на те, що на сьогоднішній день найбільш рейтинговий політик в Україні – жінка. "На жаль, у нас поки така одна, а хотілося б, щоб було більше. Але поки у нас одна жінка, яка замінює 91% чоловіків у парламенті", - підсумував парламентарій.

А ось комуніст Леонід Грач вважає, що в українському парламенті дуже багато жінок. "Якщо жінка стає політиком, то перестає бути жінкою. Жінки у політиці небезпечніші, ніж чоловіки, тому що вони мають більш бузувірське нутро. У цьому сенсі достатньо подивитися на одну Юлію Володимирівну, щоб переконатися у тому типажі, який я вам намалював, а звідси і уявити собі ту катастрофу, якщо буде не одна, а дві Юлі", - вважає він.

Однак "бути чи не бути" жінці в українській політиці, вибирати саме вам, дорогі виборці. Тому думайте самі, вирішуйте самі…

Зараз ви читаєте новину «Регіонам не вистачає жінок-депутатів в Раді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути