пʼятниця, 17 травня 2013 19:37

"Регіонали" намагаються ототожнити опозиціонерів із німецькими нацистами" - експерт

"Регіонали" намагаються ототожнити опозиціонерів із німецькими нацистами" - експерт
Юрій Романенко Фото: gart.org.ua

Партія регіонів 18 травня планує провести у столиці марш "В Європу без фашистів". Ним завершать чотириденну всеукраїнську акцію. "Регіони" організували дев'ять антифашистських мітингів у різних куточках України. Перші відбулися 14 травня у Луцьку та Ужгороді. На зібраннях звинувачували опозицію у пропаганді неонацизму та поділі людей за національною ознакою. У Криму на акції зібрали бюджетників, студентів та школярів. Люди розповіли, що прийти на мітинг їх змусило керівництво держустанов. У Житомирі викладачі привели на зібрання своїх студентів. Деякі з них не знали, навіщо прийшли на акцію протесту.

- "Регіонали" намагаються ототожнити опозиціонерів із німецькими нацистами, щоб перетворити їх в очах людей на тварин, з якими не можна вести діалогу, - говорить політтехнолог 35-річний Юрій Романенко. - Партія регіонів намагається розбудити підсвідому ненависть, яка збереглась у нашого народу ще з часів Другої світової війни. Вони тупо, у дусі радянської чи геббельсівської пропаганди, вибудовують таку канву, яка їм потрібна. Можуть назвати "фашистами" будь-кого, якщо виникне потреба. Їхнє завдання, щоб опонент в очах навколишніх втратив людську подобу і перетворився на тварину, з якою не варто говорити. Так робили під час війни нацисти щодо євреїв чи радянських громадян.

Яка стратегія у влади?

- Партія регіонів вирішила піти класичним шляхом. Найлегший спосіб вивести опонента з гри — навішати на нього ярлик, який має у суспільстві яскраво виражений негативний сенс. Намагаються використати усю могутню політтехнологію часів Радянського Союзу. Це - достатньо примітивний шлях, який дозволяє провести певну мобілізацію соціуму. Однак їхня стратегія не настільки ефективна, як вони уявляють. Більшість у суспільстві прекрасно усвідомлює що таке Партія регіонів, розуміє, що за результатами своєї діяльності вони не далеко відійшли від фашистів.

Чому президент Віктор Янукович обрав саме таку тактику? Чи далі він розвиватиме її до 2015 року?

- У діях Партії регіонів починає проглядати стратегічний малюнок того, що нас чекає протягом найближчих півтора років. Основний вектор протистояння буде таким: світла сила — Партія регіонів, темна сила — фашистська. Перш за все, це — Тягнибок. Саме на нього навішують фашистські ярлики. "Регіонали" стверджують: "Свобода", зокрема, і опозиція, загалом, намагаються зруйнувати світлий будиночок покращення. Найімовірніше, що влада таки виводить Тягнибока, як головного свого ідеологічного суперника. Йому це вигідно, адже так він підвищує свою політичну вагу і позиціонує себе як основного опонента Януковичу. "Свобода" підігрує "регіоналам". Ні для кого не таємниця, що наша опозиція — керована: і "УДАР", і "Свобода" і "Батьківщина". Звичайно, вони мають свої інтереси, але контакти між представниками опозиції та влади постійно відбуваються. Всі вони випурхнули із гнізда Кучми, знають одне одного, а багато хто навіть має родинні зв'язки. Тому ця вистава з одного боку - смішна. Очевидно, що фашистський дискурс просто висмоктаний із пальця.

До чого може призвести гра "свої-чужі", "ми і фашисти"?

- Такі ігри дуже небезпечні, адже вони зачіпають несвідомі речі, які людина не здатна контролювати. Коли вмикаються інстинкти, вимикається розум, людина втрачає можливість керувати своїми діями. Гра у протилежності може спричинити руйнування нашої держави. Адже її здатність стійко стояти постійно підточується. Зокрема економічними проблемами. Держава - на межі. Гра у "фашистів-антифашистів" може спровокувати серйозні конфлікти у країні. Приклад - чоловік щодня обзиває дружину дурепою з будь-якого приводу: не зварила борщ, купила у супермаркеті щось не те. В кращому випадку такі стосунки закінчаться розлученням. В гіршому — вночі дружина заріже чоловіка. Так може статися із країною. Дуже скоро жителів Східної і Західної України, прихильники різних політичних сил відмовляться слухати одне одного. Просто скажуть: "Ти - фашист". Від цього один крок до того, щоб спробувати подавити людину чи політичну силу, або узагалі знищити фізично. Країною керують напівграмотні люди. З ними неможливо домовлятися. Це як спроба поговорити з "гопниками", яка не може закінчитися добре. Оскільки наша еліта виросла з цього середовища, розуміє лише силу. Опозиція повинна стати сильною і припинити домовлятися.

Зараз ви читаєте новину «"Регіонали" намагаються ототожнити опозиціонерів із німецькими нацистами" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

69

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути