Ексклюзиви
вівторок, 14 серпня 2012 13:53

Спецтема: Боротьба за "мову"

"Регіонал" зареєстрував законопроект про скасування "мовного" закону

"Регіонал" зареєстрував законопроект про скасування "мовного" закону
Сергій Головатий запропнував свій закон про мови. Фото: radiosvoboda.org

Народний депутат від Партії регіонів Сергій Головатий зареєстрував у Верховній Раді законопроект про функціонування української мови як державної та порядок застосування інших мов в Україні (№11075 від 13.08.2012).

Цим законопроектом пропонується визнати таким, що втратив чинність, закон "Про засади державної мовної політики" (№5029-VI).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цього тижня російська мова може стати регіональною у Криму та на Донеччині

У пояснювальній записці Головатий зазначає, що у зв'язку із прийняттям  закону Ківалова-Колесніченка функціонування української мови як державної в Україні повністю втратило своє регулювання та захист, що у свою чергу створює "загрозу для прав і свобод людини в Україні, для національної безпеки та територіальної цілісності держави".

Головатий зазначає, що закон "Про засади державної мовної політики" не відповідає європейським стандартам захисту державної мови та мов національних меншин. Він суперечить основним завданням Європейської Хартії регіональних або міноритарних мов.

Крім того, закон Ківалова-Колесніченка суперечить Конституції України, оскільки пропонує іншу ніж визначена Конституцією ієрархію нормативно-правових актів.

Натомість Головатий пропонує прийняти закон про функціонування української мови як державної та порядок застосування інших мов в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мовний" закон - не догма. Його можна змінити - Янукович

Основними відмінностями нового проекту від прийнятого закону є те, що статус регіональної може надаватися тільки на території села, селища та міста районного значення за умови, що на даній території не менше 50% населення становлять представники цієї національної меншини.

На території, де мова проголошена регіональною, органи місцевого самоврядування можуть вести роботу на державній та регіональній, але спілкування з центральними органами влади може вестися тільки на державній мові.

У проекті також зазначено, що регіональними мовами не можуть бути діалекти та говірки української мови і мови мігрантів.

Щоб слідкувати за дотриманням мовного законодавства пропонується створити інститут Уповноваженого із захисту державної мови, мов національних меншин і регіональних (міноритарних) мов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Після підписання "мовного" закону Україна опинилася в зоні ризику"

Для визначення стандартів обов'язкового володіння всіма чиновниками України державною мовою пропонується створити Національну комісію зі стандартів державної мови. Право перевіряти рівень знання мови чиновниками надається створюваному Центру української мови.

Сьогодні законопроект Головатого було направлено на розгляд комітету.

Нагадаємо, 3 липня Верховна Рада ухвалила в цілому закон про мови авторства регіоналів Вадима Колесніченка і Сергія Ківалова.

8 серпня цей закон підписав президент Віктор Янукович. Він вже є чинним.

Зараз ви читаєте новину «"Регіонал" зареєстрував законопроект про скасування "мовного" закону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

74

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути