Ексклюзиви
субота, 06 квітня 2013 21:10

"Референдум - то логічний наступний етап ПР. Інакше вони не зупиняться"

"Референдум - то логічний наступний етап ПР. Інакше вони не зупиняться"
Костянтин Матвієнко. Фото: polittech.org

Проведення референдуму задля зміни політичної системи у державі — логічний наступний крок Партії регіонів.

Таку думку в інтерв'ю Gazeta.ua висловив політичний експерт Костянтин Матвієнко.

Чи можливий все ж таки сценарій із проведенням референдуму та зміною політичної системи?

- Мета влади — це перебудувати Україну за білоруським зразком. І в цьому напрямку вони поступово рухаються вже дуже довго. Так спочатку після 2004 року були Тимошенко, Ющенко і "любі друзі". Результатом чого став програш Юлії Тимошенко на президентських виборах.

Потім опозиція проковтнула повернення до Конституції 1996 року, відмовившись від Конституції зразка 2004 року. А коли вже повернулися до Закону 1996 року виявилося, що за ним зовсім погано.

Після цього опозиція, зігравши в піддавки з владою, прийнята закон про вибори, за яким ці вибори і програла. Хоча насправді, вона їх не програла і мала шанс навіть після цих виборів все таки сформувати більшість. Але ж одразу пішла яка тенденція? "Тушки". Це не тільки прецедент Табалових. Ми пам'ятаємо і Олександра Волкова, який балотувався як кандидат від "Батьківщини", як в Дніпропетровську та на Сумщині висуванці від опозиції здали округи. Отже, поразка на виборах — це наступний етап.

І після цього — непризначення виборів у Києві. Було ще ув'язнення Тимошенко і Луценка, але це були перехідні пункти, які зробила Партія регіонів, це не були стратегічні кроки.

Отже, у нас вимальовується така картина абсолютно послідовних стратегічних дій Партії регіонів. І якщо продивитися на цю послідовність, то очевидним стає те, що референдум — це логічний невідворотній наступний етап. Інакше вони не зупиняться. Тому такий сценарій є абсолютно реальним.

Яка кінцева мета цього — однотурові президентські вибори?

- Це можуть бути і вибори президента в парламенті, і вибори в один тур, і безліч інших варіантів. Це, насправді, вже не цікаво. Бо якщо вони проведуть референдум і переформатують Конституцію, то в Конституції може бути що завгодно, до запровадження спадкової монархії. Референдум проводиться для увічнення влади чинного президента. А яким способом — це вже не важливо.

Тобто, нам таки загрожує "білоруський" сценарій?

- Коли ми говоримо про владу "білоруського зразка", то ми пам'ятаємо, що більшість громадян Білорусі підтримує Олександра Лукашенка. Він реально спирається не лише на багнети, не лише на чиновницький склад, він спираються на значно частину білоруського народу, яким, все ж таки, забезпечено досить гідний рівень умов життя. Так, там немає політичних свобод і обмежені культурні свободи, але там забезпечується гарантований мінімум медичної допомоги, освіти, якості доріг.

В Україні цього всього немає. Тобто, проти Партії регіонів працюють економіка та суспільні настрої. Партія влади користується підтримкою абсолютної меншості. І ця меншість дедалі зменшується. Тому як тільки вони проведуть референдум, то буде і Пенсійна реформа, і збільшення цін на газ - тоді посиплеться все це. Тоді населення скуштує це повною ложкою. Поки вони (влада) цього дозволити собі не можуть.

Коли можна вже очікувати на цей референдум?

- Якомога швидше. Бо незважаючи на те, що цей закон прописаний так, що не залежно від того, що там прийде три людини і проголосує - це буде законно, то все ж, якщо на референдум прийде 50% населення, як не крути, видавати це за конституційність буде важко. Тому їм потрібна хоча б видимість легітимність, хоч і за застосуванням фальсифікацій.

Тому їм треба проводити його якомога швидше. Найпізніший для них період — це серпень. Бо в серпні ми ще не відчуємо підвищення цін, проблеми з опалювальним сезоном, проблеми з дорогами, техногенні аварії. Все це буде восени. А літо — це мертвий сезон. Тому для них це буде критично.

Чи можна цей процес якось зупинити?

- Для цього потрібно, щоби опозиція проявила свої політичні лідерські якості. А опозиція поводиться навпаки. Вона робить все можливо, щоби їй громадяни не довіряли. Вона поводиться абсолютно безпорадно і по-дурному. Тому у громадян залишається вибір — або формувати інший політичний суб'єкт, або ж вимагати від опозиції, аби вона виконувала свою місію. Але ні того, ні іншого громадяни зробити не можуть в силу розрізненості, в силу того, що опозиція просто займає іншу позицію і придурюється, що вона тримає ситуацію під контролем.

Зараз ви читаєте новину «"Референдум - то логічний наступний етап ПР. Інакше вони не зупиняться"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

254

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути